Breadcrumbs

Srijeda, 01 Veljača 2012 13:31

Pet godina si isplaćivala novac za pripravnost

Ocijeni sadržaj
(27 glasova)

SUĐENJE BIVŠOJ RAVNATELJICI DOMA ZDRAVLJA POŽEŠKO – SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

POŽEGA - Na Županijskom sudu Slavonski Brod, Stalna služba u Požegi krivom je nepravomoćno proglašena Jasna Drkulec, bivša ravnateljica Doma zdravlja Požeško – slavonske županije. Njoj je izrečena kazna zatvora od 11 mjeseci koja je preinačena u uvjet s rokom kušnje od dvije godine, a uz to mora Domu zdravlja vratiti 410 tisuća kuna, iznos za koji je on oštećen. Obavezna je platiti i sve sudske troškove.
Liječnica opće obiteljske medicine Jasna Drkulec, proglašena je krivom jer je u razdoblju od 1. travnja 2001. do 18. srpnja 2006. u svojstvu ravnatelja Doma zdravlja u nakani da si pribavi nepripadnu materijalnu korist djelatnicima računovodstva usmeno naredila da joj na ime pripravnosti isplaćuju svaki mjesec određeni iznos, od 3.000 do 3.500 kuna, iako nikakvu pripravnost nije obavljala. Osim toga za isplaćivanje pripravnosti nije bilo ni zakonske osnove jer u Požeško – slavonskoj županiji mogu je primiti samo liječnici koji rade u Čaglinu, Kutjevu i Poljani, odnosno oni koji su dovoljno daleko udaljeni od Hitne pomoći, a niti je za nju postojao takav ugovor između HZZO i Doma zdravlja. Bivšoj ravnateljici na taj način ukupno je isplaćeno 201.771,11 kuna što je njezina protupravno stečena imovinska korist. Kako je Dom zdravlja  na taj iznos platio sve pripadajuće doprinose ukupna šteta za Dom je 410,151,29 kuna.
Kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv bivše ravnateljice podnio je Dom zdravlja nakon što je ravnatelj postao Mitar Obradović. Međutim, tijekom istrage, Državno odvjetništvo, odustalo je od daljnjeg progona kojeg je privatno nastavio Dom zdravlja. Oni su Županijskom sudu dostavili optužnicu protiv Jasne Drkulec na koju se ona žalila. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda uvažilo je njezinu žalbu nakon čega je uslijedila žalba Doma zdravlja Vrhovnom sudu. Kako su oni poništili odluku Županijskog suda počelo je suđenje koje je završilo donošenjem nepravomoćne presude kojom je Jasna Drkulec proglašena krivom. Na ovu odluku ona ima pravo žalbe na višoj instanci.
Inače protiv nje se vodi još jedan sudski spor na Općinskom sudu u Požegi u kojem ju se tereti da je nezakonito posuđivala novac Doma zdravlja tvrtki Kamen- Ingrad. ( a.t.)