Ponedjeljak, 23 Studeni 2020 08:35

Tragična nesreća na Krku, školski primjer stradavanja mladeži na hrvatskim cestama

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Nije slučajno, nekoliko dana nakon skandalozne prvostupanjske presude Kameničkom, jasne “poruke” prometnim prekršiteljima, došlo do eksplozije pogibeljnosti na hrvatskim cestama…

Zimske gume nisu potrebne zimi u priobalju, dobre su i ljetne s utorom od 4 mm?! Koliko su dobre pokazala je sinoćnja tragedija na cesti Malinska – Krk…

Prometna nesreća, u subotu oko 23 sata na cesti Malinska – Krk (DC102), dogodila se po poznatoj špranci, koja pokazuje zašto je hrvatski cestovni promet gotovo četverostruko pogibeljniji (12 poginulih na milijardu prevaljenih kilometara) od EU prosjeka. Hrvatska, po prometnoj sigurnosti, na 26. mjestu među 27 članica Europske unije! Gora je jedino Poljska.

Jurnjava mladeži u starim, nesigurnim vozilima, dokazivanje u noćima vikenda, nacionalni je problem, čije rješavanje treba postati apsolutni prioritet. Uvelike “pomaže” i pravosuđe, što je pokazala i posljednja nepravomoćna presuda za jedan od najpogibeljnijih slučajeva kršenja prometnih propisa u hrvatskoj povijesti…

Sinoćnja nesreća na cesti Malinska – Krk, u kojoj su u sudaru Fiat Stila i Volkswagen Scirocca poginule dvije osobe, a tri su teško ozlijeđene, dogodila se po poznatom obrascu najtežih prometne nesreće u kojima stradava naša mladež:

  1. Vožnja noćima vikenda, uz drastično kršenje prometnih propisa te suspektno stanje i ponašanje vozača, koji vozila koriste za iživljavanje i pokazivanje, ne plašeći se da će biti ozbiljnije kažnjeni (zbog manjkavog nadzora te neučinkovitog i nepoštenog pravosuđa).
  2. Najteže nesreće izazivaju vozači starih, nesigurnih, ali još uvijek brzih vozila, koja se kupuju i registriraju uz neshvatljivo i nacionalno neodgovorno povlaštena davanja, kao da država namjerno sabotira prometnu sigurnost! Nesreću je izazvao vozač Fiat Stila, koji se proizvodio od 2001. do 2007. te je bez minimalnih značajki aktivne sigurnosti.

Vozač je nagazio gas te je, kršeći brzinsko ograničenje (čl. 54. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) i ne prilagođavajući brzinu uvjetima na cesti te karakteristikama i stanju vozila (čl. 51. st. 1), u zavoju izazvao bočno proklizavanje vozila, koje se silovito, lijevim prednjim dijelom (najpogibeljniji slučaj) zabilo u Volkswagen Scirocco iz suprotnog smjera.

Da su oba vozila bila opremljena sustavom autonomnog kočenja, usto i zimskim gumama, nesreća se vjerojatno ne bi ni dogodila. A da je takvo bilo barem, za nesreću, aktivno vozilo, izvjesno ne bi bilo poginulih.

No, na takva vozila država naplaćuje ekstremna davanja, u četiri razine (porezi poslovanja u marži, PDV, PPMV i posebni godišnji porez), doslovce ih penalizira te se cijena koju auto kuća plati tvornici, za kupca udvostručuje

Umjesto nastavka beskorisnog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, koji je, zamagljivanjem glavnih problema i krivim određivanjem prioriteta, čak i štetan, treba se fokusirati na glavne generatore nesigurnosti:

NEODGOVORNI VOZAČI KOJI SE NE PLAŠE SANKCIJA – treba povećati izvjesnost kažnjavanja, bitnim povećanjem učinkovitosti nadzora. Potrebno je intenzivirati izgradnju mreže radarskih kamera, koja treba pokriti sva opasna mjesta na prometnicama te se fokusirati na kontrolu prometnih tokova mladeži u noćima s petka na subotu i subote na nedjelju.

NESIGURNA VOZILA KOJE DRŽAVA POTIČE – treba se osloboditi višestruko štetnog populizma (kamo sreće da vlasnik Fiat Stila nije imao novca za registraciju!) te uvesti progresivni malus na auto osiguranje vozila bez osnovnih elemenata aktivne i pasivne sigurnosti. Istodobno treba prepoloviti trošarinu i godišnji porez na nova vozila koja imaju pet zvjezdica za sigurnost, a ukinuti ih ako imaju i sustav autonomnog kočenja. Na takva vozila treba i povećati bonus na auto osiguranja. Usto treba propisati obvezu korištenja zimskih uma u zimskim uvjetima, uz povrat PDV-a na kupnju, do iznosa PDV-a na redovito godišnje servisiranje.

RIJEŠITI PROBLEM PRAVOSUĐA, kako bi postalo učinkovito i pravedno te ne bi poticalo prometne pristupnike da voze još gore, obijesno. Nije slučajno, nekoliko dana nakon skandalozne prvostupanjske presude Kameničkom, došlo do eksplozije pogibeljnosti na hrvatskim cestama…

autor teksta prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić

foto Novi list