Četvrtak, 15 Listopad 2020 12:58

Građani na području PU požeško-slavonske još uvijek nelegalno posjeduju znatne količine oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

I dalje je u tijeku akcija "Manje oružja - manje tragedija" u kojoj građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva  -

U razdoblju od  1. siječnja do 30. rujna 2020. na području Policijske uprave požeško-slavonske građani su iskoristili akciju „Manje oružja – manje tragedija“ te bez sankcija policijskim službenicima dragovoljno predali:  147 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, ručne bombe i razno dugo i kratko oružje), 4221 komad streljiva za dugo i kratko oružje te 7,6 kilograma eksploziva. Ovi podaci pokazuju da građani na području PU požeško-slavonske još uvijek nelegalno posjeduju znatne količine oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava.

U istom razdoblju 2019. godine u sklopu spomenute akcije policijski službenici su od građana na području PU požeško-slavonske preuzeli 138 komada raznog vatrenog oružja, 12279 komada raznog streljiva i 1,4 kilograma eksploziva.

Napominjemo da je navedena akcija  još uvijek u tijeku za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način će učinit svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život.

Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ traje neprekidno od 2007. godine te  pruža mogućnost građanima da dragovoljno predaju oružje i eksplozivna sredstva bez sankcija. Navedena akcija proglašena je najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda (tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a).