Četvrtak, 10 Rujan 2020 19:20

Komentar tragične kamionske nesreće na A3: neispravnost guma, umor vozača i opasan teret – ‘smrtonosni koktel’

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Ako je guma ispravna, odnosno nije pretjerano i/ili neravnomjerno istrošena, odnosno kvalitetno je obnovljena, tlak zraka je ispravan, a opterećenje nije prekomjerno, rizik gumidefekta manji je od 1/300.000 km.     (autor Željko Marušić)

Stoga, činjenica da je tragičnu nesreću na autocesti na A3 izazvao vozač crnogorskog tegljača, koji je naletio na tegljač turskih registarskih oznaka, zaustavljen na zaustavnoj traci radi izmjene gume, prvo, ukazuje na mogućnost da je dotično vozilo imalo neispravne (istrošene/oštećene/nekvalitetno obnovljene/pogrešno napuhane) gume te da je napravljen propust u kontroli na našoj granici, gdje bi trebalo, barem vizualno, provjeriti stanje svake gume na gospodarskim vozilima..

Naime, radi štednje, u nemilosrdnoj tržišnoj utrci, vlasnici gospodarskih vozila često štede na održavanju, ugrađuju najjeftinije kineske gume upitne kvalitete.

Još je gora opcija nekontrolirana i nelegalno obnovljena guma, s dvije mogućnosti: obnavljanje gume koja se zbog oštećenja ne smije obnavljati, a nova vulkanizacija to prekriva, te nekvalitetno obnavljanje, na neodgovarajućoj opremi i s lošim materijalom. To u pravilu znači da je guma nelegalno obnovljena u necertificiranom gumarskom servisu, što mnogi rade u zemljama u okruženju.

Činjenica da je došlo do velikog požara ukazuje na prijevoz opasnog tereta, ali nije isključeno da je do inicijalnog požara došlo na naletnom kamionu. To može biti posljedica neispravnosti gorivnog sustava kamiona (curenje goriva), usljed dotrajalosti, lošeg održavanja, ali i dotrajalog ispušnog sustava. Zbog štednje, vlasnici gospodarskih vozila često preskaču propisanje servise, dolijevaju i popravljaju samo najnužnije…

Treći uzrok, koji je u konkretnom slučaju bio ‘okidač’ tragične nesreće, je umor vozača, koji je zbog toga tegljačem skrenuo na zaustavni trak i zabio se u zaustavljeni tegljač. To otvara poznati rizik s kojim smo suočeni na našim cestama: vozači kamiona, tegljača i autobusa u matičnim zemljama, uz službeni posao, paralelno rade još jedan ili više ‘na crno – prijevoz, dostave…

Potom u Hrvatsku čestu ulaze ‘mrtvi-umorni’ te ne pomaže što se potom pridržavaju pravila o zaustavljanju nakon četiri sata (pola sata), pa četiri sata vožnje, pa duži odmor.

To je često uredno, ali ako je dotični, prije nego je ušao u Hrvatsku, danima vozio dan-noć, do iznemoglosti, propisani odmori ne pomažu.

Zbog ove tragične nesreće, s dvoje poginulih, trebalo bi se usredotočiti na sljedeće mjere:

  1. Pojačati kontrolu ispravnosti kamiona i tegljača koji ulaze u Hrvatsku.
  2. Pojačati kontrolu tereta u kamionima/tegljačima.
  3. Vozače vozila koja se zaustave na zaustavnoj traci autoceste kažnjavati ako ne pokažu urednu servisnu dokumentaciju vozila (da je u servisnom intervalu)
  4. Pojačati kontrole vozača kamiona, tegljača i autobusa po pridržavanju pravila odmaranja.
  5. Na razini EU-a inicirati mjere suzbijanja ‘sive ekonomije’ u prijevozničkoj branši, koja ima posljedicu ulazak teško umornih vozača u Hrvatsku.