Ponedjeljak, 02 Prosinac 2019 11:21

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Oštetio parkirani automobil i napustio mjesto događaja

U nedjelju 1. prosinca 2019., oko 5.50 sati u Požegi, na Trgu Svetog Trojstva, 27-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Ford“ požeških registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,94 promila zbog nepropisnog uključivanja u promet udario je u parkirani osobni automobil marke „Volkswagen“ požeških registarskih oznaka, a potom napustio mjesto događaja da oštećenom nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao oštećenje, odnosno sačekao dolazak policijski službenika. On je naknadno pronađen i bit će mu izdan prekršajni nalog zbog vožnje pod utjecajem alkohola, napuštanja mjesta događaja i nepropisnog uključivanja u promet.

Ugrožavali promet

U petak 29. studenoga 2019., oko 17.35 sati, u mjestu Poljana (Lipik), policijski službenici su tijekom nadzora prometa zatekli 24-godišnjaka, koji je prije stjecanja prava na upravljanje, ne koristeći zaštitnu kacigu i pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,63 promila, upravljao neregistriranim i neosiguranim mopedom marke „Tomos“. Kako je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, on je smješten u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog upravljanja mopedom prije stjecanja prava, pod utjecajem alkohola, ne korištenja zaštitne kacige, te upravljanja neregistriranim i neosiguranim mopedom.

U subotu 30. studenoga 2019., oko 12.20 sati, u mjestu Vesela (Pleternica), policijski službenici su tijekom nadzora prometa zatekli 53-godišnjaka, koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,92 promila, upravljao osobnim automobilom marke „Audi“ požeških registarskih oznaka. Kako je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, on je smješten u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog upravljanja pod utjecajem alkohola.

Iskoristio zakonsku mogućnost i bez sankcija predao pušku

U nedjelju 1. prosinca 2019., u večernjim satima na području Požege, građanin koji je želio ostati anoniman, iskoristio je zakonsku mogućnost da bez sankcija preda ubojita sredstva i predao je policijskim službenicima jednu automatsku pušku koja je pohranjena u prostorije policije do uništenja.

Rezultati pojačanog nadzora prometa

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provođene su mjere pojačanog nadzora prometa posebice usmjerene na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 71 prekršaj, od čega se ističu 6 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 43 vozača su prekoračila dopuštene brzine kretanja i 3 su upravljala neregistriranim i neosiguranim vozilima. Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 1,92 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 101 km/h