Četvrtak, 07 Studeni 2019 10:02

Policija za Martinje spremna na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11. studenoga), Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava požeško-slavonska, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Kako se  povodom „Martinja“ i na našim  prometnicama može očekivati  da će određeni broj vozača nakon što su  konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima kao bi se spriječilo njihovo sudjelovanje u prometu.

Pojačane aktivnosti početi će se provoditi u petak, 8. studenoga i trajat će do utorka, 12. studenoga, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače tako da će u to vrijeme na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 9./10. studenoga bit će provedena i akcija usmjerena na nadzor brzine kojom će se pojačano nadzirati prometni prekršaji upravljanja vozilom nedopuštenom brzinom, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. Uz  nadzor vožnje nedopuštenom brzinom i vožnje pod utjecajem alkohola, pojačano će se nadzirati nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista - višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti  je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače:

- smanjuje se oštrina vida,

- perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, 

  smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača,

- smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika,

- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija,

- produžuje se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji,

- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju  ne bi.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan,

- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,

- idite pješice,

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze,

- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

- ne dopustite da budete crna statistička brojka

- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.