Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 10:29

Sigurnosna problematika na području Policijske uprave Požeško-slavonske za mjesec kolovoz

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

     U kolovozu 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 60  djela po službenoj dužnosti, 16 djela po privatnoj tužbi te devet djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 85 kaznenih djela.  Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježeno je 38 kaznenih djela, na području PP Pakrac 13 djela, a na području PP Pleternica devet kaznenih djela.

Od ukupnog broja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, 28 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 32 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 26 djela. Budući da je razriješeno i šest kaznenih djela  iz ranijih razdoblja, koeficijent razriješenosti  iznosi 100%.   Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta – 36 djela, od čega se 14 djela  odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji.

U kolovozu je zabilježeno  šest teških krađa provaljivanjem, a isto toliko i krađa. I dalje su najčešće objekti napada trgovine i  benzinske postaje te kuće i stanovi. Iako je stanje na području naše PU što se tiče imovinskih kaznenih djela zadovoljavajuće, policijski službenici i dalje poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela.  Ujedno pozivamo sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdane sumnje o mogućim počiniteljima, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

U liniji  gospodarskog kriminaliteta u kolovozu ove godine bilježimo 13 kaznenih djela, u linijama organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta prometa po četiri djela, dok u liniji kriminaliteta droga bilježimo tri kaznena djela (u kolovozu su u toj liniji i evidentirana dva prekršaja i tri zapljene).

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U kolovozu 2019. na području PU požeško-slavonske zabilježeno je 12 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno 13 osoba (svi počinitelji su bili muškarci). Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i  vika na javnom mjestu) – 11 prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je osam prekršaja (jedan više nego u srpnju), na području PP Pakrac tri prekršaja (četiri manje nego u prethodnom mjesecu) a na području PP Pleternice svega jedan prekršaj  (tri manje nego u srpnju). Tijekom promatranog razdoblja evidentirano je i 25 prekršaja iz ostalih zakona, za što je prijavljeno 37 osoba.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na cestama u nadležnosti naše Policijske uprave u kolovozu 2019. zabilježene su 42 prometne nesreća u kojima je ozlijeđeno 20 osoba (dvije su osobe smrtno stradale, četiri su teško ozlijeđene i 14 lakše). Među nastradalima je bilo 11 vozača  (jedna je osoba smrtno stradala, jedna je  teško i devet lakše ozlijeđeno), a stradalo je i devet putnika (jedan je smrtno stradao, tri su teško ozlijeđena i pet lakše).   Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo  je ukupno 114 osoba, od čega je šest osoba bilo pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo sudara iz suprotnih smjerova – osam prometnih nesreća (u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna je teško ozlijeđena i pet lakše), a zatim slijede bočni sudari, udar vozila u parkirano vozilo i vožnja u slijedu  - po sedam prometnih nesreća. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su  brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 10 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško ozlijeđene. Slijedi nepoštivanje prednosti prolaska – dovelo je do šest prometnih nesreća (šest osoba je lakše ozlijeđeno).

U nadzoru prometa u kolovozu ove godine zabilježeno je ukupno 447 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 260 prekršaja, na području PP  Pleternica 120 prekršaja, a na području PP Pakrac 67 prometnih prekršaja. 

Napominjemo da je  12. srpnja Hrvatski  sabor usvojio značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, odnosno 1. kolovoza 2019. godine.

Tijekom mjeseca kolovoza od težih prometnih prekršaja na području naše Policijske uprave evidentirano je 13 prekršaja gdje su počinitelji upravljali vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1,50 g/kg. Također smo zabilježili osam prekršaja gdje su počinitelji upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a četiri počinitelja su u kolovozu upravljali vozilom dok im je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.

U mjesecu kolovozu je najveća izrečena kazna  u iznosu od 16.000,00 kuna, šest mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije i 12 negativnih prekršajnih bodova, a izrečena je okrivljeniku zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola - 10.000,00 kuna, ne postupanja po znaku policijskih službenika – 3.000,00 kuna i  prekoračenja brzine kretanja vozila  - 3.000,00 kuna.