Četvrtak, 22 Kolovoz 2019 09:54

Najbrojnija djela u srpnju bile su teške krađe i krađe

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SIGURNOSNA PROBLEMATIKA NA PODRUČJU PU POŽEŠKO-SLAVONSKE ZA SRPANJ 2019. GODINE - 

U srpnju 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježena su ukupno 42 djela po službenoj dužnosti, četiri djela po privatnoj tužbi te osam djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 54 kaznena djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježeno je 30 kaznenih djela, na području PP Pakrac devet djela, a na području PP Pleternica tri kaznena djela.

Od ukupnog broja djela, 13 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 29 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 12 djela. Budući da je razriješeno i sedam djela iz ranijih razdoblja, koeficijent razriješenosti iznosi 76,2%.

Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta – 30 djela, od čega se osam djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji.

U liniji kriminaliteta droga u srpnju ove godine bilježimo sedam djela, u linijama rada kibernetičkog kriminaliteta i liniji organiziranog kriminaliteta po dva djela, dok u liniji gospodarskog kriminaliteta bilježimo jedno kazneno djelo.

Najbrojnija djela u srpnju bile su teške krađe (11 djela) i krađe (sedam djela).

Iako je stanje na području naše PU što se tiče imovinskih kaznenih djela zadovoljavajuće, policijski službenici i dalje poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela. Ujedno pozivamo sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdanu sumnji o mogućim počiniteljima, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

U liniji kriminaliteta droga u srpnju ove godine bilježimo sedam djela, u linijama rada kibernetičkog kriminaliteta i liniji organiziranog kriminaliteta po dva djela, dok u liniji gospodarskog kriminaliteta bilježimo jedno kazneno djelo.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U srpnju 2019. na području PU požeško-slavonske zabilježeno je 18 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije su počinjenje prijavljene 22 osobe. Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (svađa i vika na javnom mjestu) – 11 prekršaja

Na području PP Požega zabilježeno je sedam prekršaja (četiri manje nego lipnju), na području PP Pakrac sedam prekršaja (četiri više nego u prethodnom mjesecu) a na području PP Pleternice četiri prekršaja (dva više nego u lipnju).

Tijekom promatranog razdoblja evidentirana su i 32 prekršaja iz ostalih zakona, za što je prijavljena 31 osoba.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na cestama u nadležnosti naše Policijske uprave u srpnju 2019. zabilježeno je 48 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 20 osoba (dvije teško i 18 lakše).

Među nastradalima je bilo deset vozača (dvije su osobe teško i osam lakše ozlijeđeno), a isto toliko je stradalo i putnika (svi su lakše ozlijeđeni).

Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 114 osoba, od čega četvero djece (dvoje je lakše ozlijeđeno).

Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – osam prometnih nesreća (u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene), a toliko je i zabilježeno udara vozila u parkirano vozilo (bez ozlijeđenih osoba).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 11 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško, a tri lakše ozlijeđene. Slijedi nepropisna vožnja unatrag – dovela je do sedam prometnih nesreća (bez ozlijeđenih).

U nadzoru prometa u srpnju ove godine zabilježeno je ukupno 895 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 626 prekršaja, na području PP Pleternica153 prekršaja, a na području PP Pakrac 116 prometnih prekršaja.

Napominjemo da je 12. srpnja Hrvatski sabor usvojio značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, odnosno 1. kolovoza 2019. godine.

U srpnju ove godine, građani su dragovoljno predali jednu automatsku pušku, jednu minu, dvije ručne bombe i 64 komada raznog streljiva. Navedena oružja i eksplozivna sredstva su izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

I nadalje je u tijeku akcija "Manje oružja – manje tragedija" za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način će učinit svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život.

Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.