Utorak, 30 Svibanj 2017 16:43

Sve općine dobivaju besplatnu javnu Wi-fi uslugu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

EU PREGOVARAČI SLOŽNI OKO WIFI4EU INICIJATIVE O JEDINSTVENOM DIGITALNOM TRŽIŠTU -

Europski parlament, Vijeće i Europska komisija postigli su politički dogovor o inicijativi WiFi4EU i njezinu financiranju, kojom se podupire uvođenje besplatnih pristupnih točaka za Wi-Fi u lokalnim zajednicama diljem EU-a: na javnim trgovima, u parkovima, bolnicama i drugim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da će se inicijativom WiFi4EU doprinijeti viziji da „do 2020. u svakom europskom mjestu i svakom gradu oko glavnih mjesta javnog života bude dostupan besplatni bežični pristup internetu.” Potpredsjednik Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, pozdravio je dogovor i izjavio: „Cilj je strategije jedinstvenog digitalnog tržišta izgraditi u potpunosti povezanu Europu u kojoj svatko ima pristup visokokvalitetnim digitalnim mrežama. Inicijativom WiFi4EU poboljšat će se povezivost, posebno na mjestima gdje je pristup internetu ograničen. Inicijativa WiFi4EU dobrodošao je prvi korak, no još je potrebno učiniti mnogo kako bi se osigurala brza povezivost diljem EU-a. Primjerice, poboljšanje koordinacije spektra diljem Europe i poticanje ulaganja za uspostavljanje mreža vrlo velikog kapaciteta koje su Europi potrebne.”

Politički dogovor obuhvaća obvezu triju institucija da osiguraju da ukupni iznos od 120 milijuna EUR namijeni financiranju opreme za javne besplatne Wi-Fi usluge u od 6000 do 8000 općina u svim državama članicama. Konkretni izvori financiranja bit će određeni u tekućim zakonodavnim raspravama o reviziji sadašnjeg programa višegodišnjeg financijskog okvira. Lokalne vlasti moći će podnijeti zahtjev za financiranje nakon uspostave sustava.