Srijeda, 31 Svibanj 2017 14:09

Slavonsko gorje obišla 82 geologa iz 10 europskih država

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PARK PRIRODE PAPUK ORGANIZIRAO 7. MEĐUNARODNU RADIONICU O NEOGENSKIM NASLAGAMA CENTRALNE I JUGOISTOČNE EUROPE -

VELIKA – Park prirode Papuk domaćin je četverodnevnog 7. Međunarodne radionice o neogenskim naslagama centralne i jugoistočne Europe, na kojoj sudjeluje 82 geologa, znanstvenih djelatnika, dr. sc. geologije iz 10 država Goran RadonićEurope. Osim što su prezentirali svoje znanstvene radove na ovu temu obišli su na terenu sve geološki najvažnije lokacije Slavonskog gorja, od Papuka, Psunja, Krndije, do Požeške i Dilj Gore, kako na lokacijama u Požeštini, tako i na području susjednih Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

- Čast nam je biti domaćinima ove međunarodne radionice i ugostiti čak 82 geologa iz europskih država. Dva dana su znanstvena izlaganja a imali smo i terenska istraživanja lokaliteta važnijih za neogenske naslage, sve Slavonske gore gdje nalazimo ove zanimljive naslage. Ovo je prvi na ovom nivou organiziran skup u našem Geo parku Papuk i već pokušavamo dogovoriti buduću suradnju i ovakvih Workshopove kojima ćemo radi biti domaćini. Vrlo je ugodno raditi s ovim ljudima, pokazati im što mi ovdje baštinimo, pa će i oni pronijeti dobar glas o Parku prirode Papuk. Kad smo počeli prije 15 godina raditi uvijek smo željeli razlikovati se od drugih parkova prirode i brendirati se, a posebno nas razlikuje uprava ta neobična i bogata geološka baština. Na tom tragu smo se brendirali i postali 2007. jedini UNESCO Geo park u Hrvatskoj. Ove godine obilježit ćemo i 10 godina geo parka i očekujemo novu evalidaciju za slijedeće četiri godine – istakao je Goran Radonić, stručni voditelj Parka prirode Papuk.

Organizatorica Valentina Hajek-Tadesse s Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba, inače Požežanka po rođenju, koju je srce vuklo u Požegu, ističe. – Ovo je iznimno zanimljiva tema i područje za nas geologe, a radionica je prvi puta Valentina Hajek Tadesseorganizirana u Hrvatskoj. Prije dvije godine predstavili smo našu kandidaturu i domaćinstvo smo dobili u Mađarskoj i od tada nas deset s instituta radi na pripremi ove radionice. Svi sudionici su izuzetno zadovoljni od prijema, predavanja, do onoga što su mogli vidjeti na samom terenu. Zaključak je da smo ovim skupom otvorili niz znanstvenih tema za buduća istraživanja, nova vremena donose nove mogućnosti analiza i istraživanja, novi pristup cijeloj problematici, i već ovdje su prikazani vrhunski rezultati koji su postignuti u zadnje dvije godine. Sudjeluje puno mladih znanstvenika, nedavnih doktoranata, koji su ovdje prikazali svoje radove, pa možemo zaključiti da je hrvatska geologija, ne na europskoj, nego na svjetskoj razini. Uz malo bolju financijsku potporu koja nam nedostaje sigurno bi bili i vodeći u cijelom području Europe. Važno je da smo postigli dobru suradnju sa svim našim susjedima, posebno u Panonskom bazenu, mađarskim, slovačkim, slovenskim i austrijskim kolegama, a ovdje su nam se pridružili i sa samog sjevera iz Poljske i Rusije. Za naredni skup ovdje se sada kandidira Poljska.

Tekst/foto: Vladimir Protić