Utorak, 21 Ožujak 2017 13:41

Tradicionalni 35. Papučki jaglaci u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OVE NEDJELJE ZA SVE PLANINARE I ZALJUBLJENIKE U PRIRODU -

POŽEGA - HPD „Sokolovac“ Požega zajedno sa suorganizatorima Općinom Velika i Parkom prirode Papuk te pokroviteljem Udrugom „Slavonski planinari“ i ove godine poziva sve planinare i zaljubljenike u prirodu na tradicionalnu planinarsku manifestaciju 35. Papučki jaglaci – prvi proljetni izlet planinara i ljubitelja prirode na Papuk u nedjelju 26. ožujka. Ove godine uz 35. Papučke jaglace obilježava se i 60 godina Slavonskog planinarskog puta.
Na ovoj tradicionalnoj planinarskoj manifestacije s prvim danima proljeća, okupljaju se u Velikoj planinari iz cijele Slavonije, Lijepe naše i susjednih zemalja. Izlet je namijenjen kako iskusnim planinarima tako i rekreativcima koji žele bolje upoznati sve ljepote kontinentalne Hrvatske, a važno je napominuti i kako nije nužna vrhunska kondicija, naime, u ovom izletu već gotovo četiri desetljeća uživaju mlađi i stariji planinari kao i djeca. Ono što je pak iznimno važno je obući se sukladno vremenskim uvjetima i obavezno provjeriti vremensku prognozu, obzirom na promjenjivo vrijeme prvih dana proljeća. Ponesite kapu, rukavice, fotoaparat i dovoljno hrane i pića u ruksaku.
Okupljanje je ispred planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj od 8,00 do 9,00 sati. Svi sudionici ovog izleta imaju od strane organizatora osigurano besplatno pecivo i čaj, a po povratku ih očekuje glazbeni program i veliki izbor hrane i pića po povoljnim cijenama.

- Izmučeni zimskim sivilom, ne možemo dočekati proljeće i njegove ljupke vjesnike: jaglace, visibabe, ciklame i ostale radosti iz prirode koje zovu na prve proljetne šetnje. No od laganih šetnji, ima nešto bolje, atraktivnije i za tijelo i dušu zdravije – planinarenje! Spremite stoga gojzerice, ruksake s nešto malo hrane i vode te krenite u osvajanje planinskih staza na 35. Papučkim jaglacima. Miris svježe zemlje i šumskog cvijeća uvijek je najljepši u ovo doba godine a neće biti naodmet ni uživanje u bistrim slapovima i razgledanje predivnog vidikovca. Krenimo na Papuk – fascinantno gorje od skoro 1000 metara nadmorske visine u srcu slavonske ravnice. Stoljetne krošnje bukvi i hrastova dočekat će vas u smirenoj tišini a kristalni brzaci i potoci će vas očarati u svojoj čistoći. Kad jednom otkrijete ljepote Papuka – posjetit ćete ga opet – poručuju iz HPD-a Sokolovac Požega.