Srijeda, 22 Ožujak 2017 17:30

Obilježavanje Svjetskog dana voda 22. ožujka akcijom čišćenja vodotoka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

JAKŠIĆ - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, u suradnji sa Osnovnom školom “Mladost” Jakšić, provela obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka. Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka potoka Vetovka u Jakšiću kod nogometnog stadiona. Sudjelovali su učenici šestih razreda škole, profesor biologije Dubravko Jakobović, a ispred Javne ustanove Iva Galić, stručni suradnik – biologije.

- Za razliku od prije nekoliko godina ove godine je smeća bilo osjetno manje što ukazuje na to da svijest građana o važnosti čistoće našeg okoliša polako, ali sigurno raste – istakao je Predrag Livak, glavni čuvar prirode.

U slavonskim županijama po pitanju oborina i rezervama vode u tlu, stanje je zadovoljavajuće s tim da naša županija ima nešto više padalina o odnosu na ostale pa su mogućnosti za navodnjavanje u našem kraju veće. Te veće mogućnosti potrebno je postići neophodnom izgradnjom akumulacija kako bi se voda koja padne u kasnu jesen, zimu i proljeće sačuvala u akumulacijama. Voda iz akumulacija, osim za navodnjavanje, mogla bi se koristiti i za rekreaciju, ribnjačarstvo, sportove na vodi i dr.

Tekst: Vladimir Protić Foto: OŠ Mladost Jakšić