Petak, 17 Ožujak 2017 10:35

Otvorena izložba „Od banovca do kune“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MUZEJ GRADA PAKRACA -

PAKRAC - U Muzeju grada Pakraca otvorena je izložba „Od banovca do kune“, a izložbu možete pogledati do 14. travnja.

- Cilj ove izložbe je istaknuti važnost Pakraca. U Pakracu se nalazila srednjovjekovna kovnica novca, što o tome svjedoči i Zlatna bula Ugarsko – hrvatskog kralja Bele 4., ta povelja potječe iz 1256. godine. To je sigurni dokaz o postojanju Pakraca, a ne samo kovnice. Kada je kovnica banovca prebačena u Zagreb točno ne znamo, ono što znamo da sigurno nije bila u Spahijskom podrumu kao što mnogi tvrde. Spahijski podrum je bio daleko van zidina - istaknula je ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik. Također je napomenula da je Pakrac imao veliki stari grad od kojeg nije ostalo gotovo ništa. Ali da su georadarska početna ispitivanja ohrabrujuća, koja bi trebala znanstveno i precizno odrediti Pakrački stari grad. 

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je istaknula da je i ona kao učenica krivo podučavana o Spahijskom podrumu i da osjeća određeno strahopoštovanje prema izloženim eksponatima (originalnim pakračkim banovcima). I ona je istaknula da se nada da će predstojeća istraživanja pokazati kakav je značaj i veličinu imao Pakrac. „Mi to Pakračani znamo i ponosni smo na našu povijest“ tim riječima proglasila je izložbu otvorenom. 

Otvorenje izložbe uljepšali su učenici Osnovne glazbene škole izvodeći par prigodnih glazbenih numera. Da bi nam dočarali srednjovjekovno razdoblje organizatori su statiste kostimirali u viteza Ivanovca, kontesu i kovača koji je kovao replike pakračkog banovca. Prezentirani su ostaci pakračke gradine kakvi su bili krajem 19. i početkom 20. stoljeća u obliku maketa, crteža i fotografija.

Tekst: G. Vukić Foto: compas.com.hr