Nedjelja, 08 Siječanj 2017 14:37

Uz nove nastupe „Grabarčani“ žele pojačati svoj identitet i prepoznatljivost

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MUŠKA PJEVAČKA SKUPINA „GRABARČANI“ ODRŽALA PRVU GODIŠNJU SKUPŠTINU UDRUGE -

GRABARJE – Prvu godišnju skupštinu održali su Muška pjevačka skupina „Grabarčani“ iz Grabarja, koja je osnovana prošle godine u kolovozu, a na inicijativu nekolicine mještana iz Grabarja koje zanima pjevanje. Prvenstveno za capela pjevanje, te njegovanje poljadijskog i šokačkog izričaja i pjesme, čuvanje baštine svojih starih, a posebno ljubav prema muškom pjevanju. Danas „Grabarčani“ u grupi imaju osam pjevača, no već se prošle godine mogu podičiti s nekoliko nastupa. Prvi je bio na otvaranju adaptiranog Vatrogasnog i društvenog doma u Grabarju, gdje i sami imaju svoje prostorije i gdje uvježbavaju repertoar. Nastupili su i na priredbi Pleterničkih čoraka, još i prije nego su službeno osnovali pjevačku udrugu, gdje su proglašeni najboljim nastupom skupina, a nastupili su i na Smotri crkvenog pučkog pjevanja u organizaciji KUD-a „Svilenka“ iz Buka s kojim održavaju dobru suradnju. Umjetnički voditelj pjevačke skupine je Zdravko Matijević, koji uvježbava novi repertoar skupine za nastupe.

Za ovu godinu stavili su si vrlo ambiciozan plan, posebno financijski dio u kojem očekuju pomoć od grada Kutjeva, Požeško-slavonske županije i sponzora. Žele povećati broj pjevača, ali i pojačati svoj identitet i prepoznatljivost, tako da si nabave jednoobraznu odjeću i obuću, po kojoj bi bili prepoznati na nastupima, a bila bi specifična za ovaj dio Slavonije, istakao je predsjednik udruge Nenad Trčka.

Pozdravne riječi i potporu na skupštini izrazili su im zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha i izaslanik grada Kutjeva, vijećnik Antun Štimac. Podršku im je dalo i nekoliko udruga i kulturno umjetničkih društava, a nakon skupštine „Grabarčani“ su izveli dvije pjesme. U nastavku večeri skup su zabavljale mlade tamburašice „Bećaruše“ iz Grabarja.