Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 11:21

Pudarijadom proslavili završetak dobre berbe grožđa uz pudarski kotlić

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA VINO-KAP KAPTOL ORGANIZIRALA 6. PUDARIJADU -

KAPTOL – Pudarom biti je vrlo zahtjevna i teška dužnost, jer treba slatke plodove cjelogodišnjeg napornog rada u vinogradu sačuvati od ptica i „ljubitelja“ grožđa. Već šest godina Udruga vinogradara, vinara i voćara obnovila je pudarsku službu i uvela čuvanje svojih vinograda u kaptolačkom kraju. Pudarska služba ustanovljena je u četiri okruga a u njoj je ove godine aktivno radilo oko 60-tak osoba kroz 30 dana i sačuvalo slatko grožđe od raznih vrsta napasti.

Upravo iz zahvale za njihov nesebični rad nakon završetka berbi Udruga i općina Kaptol zajedno organiziraju jedinstvenu manifestaciju „Pudarijadu“ na kojoj uz druženje prirede i natjecanje u kuhanju najboljeg pudarskog kotlića. Dvadesetak pudara kuhalo je svoje kotliće, koji po propozicijama mogu biti od raznih vrsta mesa i povrća, tako imamo upravo ono što pudar kuha sebi u vinogradu dok čuva grožđe, a kuha ono što mu se nađe pri ruci. To može biti i divljač, fazan, ali i domaće kokoši, pure, patke, pa se tako kuha čobanac, gulaš, paprikaš, ali i grah sa suhim mesom. Tako smo i ovaj puta imali raznih kotlića, a posjetitelji su samo morali imati dobru kondiciju i biti gladni da mogu probati sve pudarske kotliće. Pobjednik je naravno bio onaj čiji se kotlić najprije ispraznio i pojeo.

- Naši pudari ove godine su uspješno sačuvali vinograde i grožđe. Vrijeme berbe su najosjetljiviji dani za grožđe, jer ono je i primamljivo kada je zrelo, kada je najslađe. Berba je bila dobra, iako zbog tuče nešto slabija u količinama, to sve je nadomjestila dobrom kvalitetom grožđa. Vinogradari su zadovoljni s urodom ali očekuju bolju cijenu za grožđe. No sve više naših vinogradara okrenulo se preradi grožđa u vlastitoj režiji, pa u svojim vinskim podrumima kao podrumari proizvode vino. Tako su naša kaptolačka vina sve bolja i sve poznatija – kaže predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak, koji ističe da su na Pudarijadu pozvali i sve one koji su pomagali u berbama i svoje goste. Da se pojedu svi ukusni pudarski kotlići nije pokvarila ni poslijepodnevna kiša koja nije dala mira. Pudarima je svoju podršku dao i načelnik općine kaptol, Mile Pavičić osobno degustirajući nekoliko kotlića.

Nakon degustacije pudarskih kotlića organizirana je i berba u oglednom vinogradu Udruge, a odmah je i tiješnjeno grožđe u mošt, od kojega će se proizvesti vino Vino-kap.

Tekst/foto: Vladimir Protić