Utorak, 18 Listopad 2016 15:12

Park prirode Papuk započinje svoju najljepšu priču

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je projekt Geopriče UNESCO geoparka u ponedjeljak 17. listopada na Javni poziv Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i geoparkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Planirano ulaganje iznosi 90 milijuna kuna. Predloženi projekt obuhvaća ulaganje JU PP Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija, od kojih su najznačajnije one u Voćinu i Velikoj. Ovim projektom JU PP Papuk uvelike će poboljšati svoju turističku infrastrukturu izgradnjom i opremanjem jedinstvenog multimediijalnog Geo info centra u Voćinu te uređenjem i opremanjem Kuće Panonskog mora u Velikoj. Novom infrastrukturom produžit će se turistička DSCN4531sezona na jesenske i proljetne mjesece u cijeloj Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, jer će Geo-info centar i Kuća Panonskog mora sadržavati atrakcije u unutrašnjem prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote Papuka na inovativan način neovisno o godišnjem dobu. Projektom je planirano i montiranje Adrenalinskog parka u kampu Duboka u Velikoj, te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca na području Parka.

Županijska uprava za ceste VPŽ će koordinirati rekonstrukciju ceste Slatinski Drenovac-Jankovac-Granica županije, prometnicu dužine 8,810 metara koja vodi do izletišta Jankovac, i u trenutnom stanju ne omogućava normalno odvijanje prometa i otežava posjećivanje u zimskim mjesecima.

Unapređenje turističke infrastrukture Parka prirode Papuk, uvođenje inovativnih načina prezentiranja kulturno-povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te bolji sustav upravljanja posjetiteljima rezultirati će povećanjem broja posjetitelja Parka, produžiti njihov boravak, a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističkih atrakcija doprinijeti će razvoju lokalne zajednice, kako Voćina tako i Velike, te u konačnici potaknuti i ostale dionike da pokrenu posao u području turizma (smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti, kušaonice ili suvenirnice).

JU Park prirode Papuk ovim putem posebno želi zahvaliti Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko podravske županije VIDRI na nesebičnoj pomoći prilikom aplikacije projekta, priopćili su iz Parka prirode Papuk.