Petak, 18 Prosinac 2015 09:50

Izložba i radionica Vrapčanski jastuci u Galeriji Forum

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAGREB - U Galeriji Forum otvorena je izložba Vrapčanski jastuci koja, uz radionice, predstavlja treći segment projekta Destigmatizacija koji se bavi problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt Destigmatizacija razvijen je u suradnji s pacijentima Psihijatrijske bolnice Vrapče i suradničkim timom koji je 2010.DSC06296 pokrenula umjetnica Andreja Kulunčić sa psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, a bavi se problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt je usmjeren na njihovo osnaživanje tako oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti.

Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Forum rekonstruirat će se proces izrade jastuka koji se i dalje šiju u okviru terapijskih radionica u Bolnici Vrapče. Posjetitelji izložbe moći će sudjelovati u njihovoj izradi, odnosno kupovati jastuke te tako sudjelovati u procesu destigmatizacije. Prihod od prodaje jastuka namijenjen je Udruzi za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju koja pomaže pacijentima u Bolnici Vrapče.

Prostor izložbe također će biti otvoreni prostor rasprave o poroznoj granici između mentalnog zdravlja i mentalne bolesti, tako će se u Galeriji Forum za vrijeme trajanja izložbe održati serija razgovora na teme duševnog zdravlja koje će voditi psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić. Svoje osobno iskustvo depresije izložila je i Požežanka Vanda Mršić Šimić autorice knjige Sama u tami.

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca, a podržali su je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Klinika za psihijatriju Vrapče.