Srijeda, 13 Rujan 2023 09:24

Najavljeno Franciškovo u Lipiku – Rujan pun raznovrsnih događanja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

LIPIK - Grad Lipik tradicionalno obilježava svoj Dan povodom blagdana sv. Franje Asiškog. Ovogodišnja jesen u Lipiku donosi niz događanja kojima će se obilježiti Dan Grada Lipika i blagdan svetog Franje Asiškog, nebeskog zaštitnika Lipika, koji se slavi 4. listopada. 

Uoči svečanog obilježavanja Dana Grada Lipika i blagdana svetog Franje Asiškog, Lipik se sprema za bogat niz događanja koji će oživjeti rujan i ozariti gradsku atmosferu. S nizom kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija, građani i posjetitelji imat će priliku uživati u raznolikom programu koji će trajati tijekom cijelog mjeseca.

Ajvar fest i Dan kulture nacionalnih manjina

Jedna od prepoznatljivih lipičkih manifestacija održat će se  23. rujna, i to s popularnim Ajvar festom, kojeg s nestrpljenjem očekuju brojni posjetitelji. Osim ukusnih zalogaja i raznolike ponude ajvara, ovaj festival okuplja ljubitelje domaće kulinarske scene.

Dan kulture nacionalnih manjina zakazan za 24. rujna pruža priliku da se raznolikost i bogatstvo kultura proslave kroz umjetničke nastupe, izložbe i prezentacije koje će istaknuti različite identitete prisutne u Lipiku.

Uz to, lokalni motociklisti imaju razlog za veselje jer će se održati deseti jubilarni moto defile, a potom slijedi okupljanje u prostorijama kluba Iohannites. Možemo slobodno reći kako će oni, zajedno sa sugrađanima, sudjelovati u stvaranju posebnog vibriranja grada.

Tradicionalna Fišijada, nastupi renomiranih izvođača

Krunu rujanskih događanja predstavlja tradicionalna Fišijada, koja će okupiti ljubitelje ribljih specijaliteta i glazbe. Svi će se moći prepustiti zvucima koncerta popularnog izvođača Mate Bulića te uživati u veselom i uzbudljivom ozračju.

Lipik će biti pravo mjesto za ljubitelje glazbe jer će se održati niz koncerata renomiranih izvođača. Indira će zablistati na pozornici lipičkog perivoja, dok će Ansambl LADO svojim izvedbama obogatiti oduševiti publiku u sportsko-školskoj dvorani.

Sport, kultura i umjetnost 

Sport, kultura i umjetnost također će imati svoje mjesto u rujanskom kalendaru događanja. Dječja biciklistička utrka, turniri u elektronskom pikadu za slijepe i slabovidne natjecatelje te šahovski turnir pružit će priliku za sudjelovanje i natjecanje u različitim disciplinama.

Umjetničke izložbe bit će prilika da se lokalni talenti predstave i podijele svoje stvaralaštvo s javnošću.

“Rujan u Lipiku” neće biti samo niz događanja već i prilika za zajedništvo, radost i stvaranje nezaboravnih trenutaka. Grad će zasjati u punom sjaju, a građani i posjetitelji mogu se veseliti bogatom programu koji će ispuniti njihove dane tijekom cijelog mjeseca.