Utorak, 12 Rujan 2023 10:05

Mateja i Tena brončane na europskom natjecanju EuroSkills Gdańsk 2023.

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Iz Poljske u Hrvatsku stigle su iznimno lijepe vijesti u obliku medalje brončanog sjaja s natjecanja EuroSkills Gdańsk 2023. Tim koji je predstavljao Hrvatsku činile su Tena Risek iz Varaždina i Mateja Raljević iz Požege koje su brončanu medalju osvojile u kategoriji „Fashion Design and Technology Team Challenge“ pod budnim okom mentorice Vere Tomić Žager, profesorice Obrtničke škole Požega.

4bb2103193c8be089b987d21e7617477 XLEuroSkills je najveći događaj izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i vještinama u Europi, a ove godine okupio je 600 kvalificiranih mladih profesionalaca, mlađih od 25 godina iz 32 zemlje, koji su sudjelovali u natjecanjima i demonstracijama u 43 različite vještine i zanata.

Mateja i Tena svoje vještine pokazale su izradom modula čiji krajnji rezultat je bila parka, odnosno duža jakna za koju su samostalno napravile čitav prototip, od krojenja, šivanja i dorade. Uz parku, brončane djevojke morale su svladati i dodatne module koji su obuhvatili modeliranje prema industrijskim standardima, ručno crtanje kolekcije i tehničko crtanje u programu.

Za vjerovati je kako je ovo samo jedan u nizu uspjeha djevojaka, jer su i Mateja i Tena po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisale studij Odjevno inženjerstvo gdje nastavljaju razvijati svoje vještine dizajniranja i izrade kreacija europskoga sjaja.