Petak, 25 Kolovoz 2023 13:34

Prijavite se za sudjelovanje na 27. Požešku Fišijadu - prijave još samo par dana do popune broja natjecatelja

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U požeškom parku kraj Orljave 1. rujna održava se tradicionalna Fišijada. a Požega tijekom rujna postaje festivalski grad, ispunjen društvenim, zabavnim, glazbenim i naravno eno-gastro manifestacijama. Sve započinje već 1. rujna od jutarnjih sati jer se u požeškom parku kraj Orljave održava tradicionalna požeška Fišijada. Što nas sve očekuje, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, najavivši i neka događanja u okviru festivala Zlatne žice Slavonije koji se u Požegi održava od 1. do 3. rujna.

„Svi majstori u pripremanju fiš paprikaša u kotliću svoje kuharsko umijeće mogu pokazati na „27. požeškoj Fišijadi” koja će se i ove godine održati u sklopu festivala „Zlatne žice Slavonije“ u parku kraj Orljave, u petak 1. rujna. Ova manifestacija nije samo kulinarsko natjecanje u pripremanju najboljeg fiša – ona zapravo predstavlja tradiciju i kulturu, našu destinaciju Zlatnu Slavoniju, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj.“ – rekla je Mirna.

„Od 7 sati ujutro kreće podjela natjecateljskih mjesta, u 10,45 održat ćemo svečano otvorenje natjecanja, dok će u 11 sati majstori fiša moći započeti s kuhanjem. Također, nakon svečanog otvorenja, svojim će nam se nastupom predstaviti Folklorni ansambl „Jiskra“ iz Plzeňa u Češkoj Republici. To je gostujući ansambl koji će kasnije toga dana nastupiti na Folklornim motivima ovogodišnje Tradicijske riznice festivala Zlatne žice Slavonije.“ – rekla je Mirna.

Za pripremu su predviđena dva sata, što znači da će u 13 sati uslijediti prikupljanje uzoraka, a najbolje majstore fiša očekuju vrijedne nagrade koje će se dodijeliti u 14 sati.


Sudjelovanje na natjecanju se ne naplaćuje, dakle nema kotizacije za natjecatelje. Turistička zajednica za sve natjecatelje osigurava 3 kg ribe, vodu, drva za potpalu i vreću za otpad dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu. Predviđeno trajanje pripreme fiša je dva sata, a ocjenjivački sud ocjenjuje sljedeće karakteristike: boja, gustoća, okus i opći dojam po bodovima od 1 do 10. Natjecatelj je dužan biti uz kotlić kod preuzimanja njegovog uzorka ribljeg paprikaša za ocjenjivanje.

Prijaviti se možete još samo par dana, jer se broj natjecatelja popunjava vrlo brzo.

Već drugi dan u subotu 02. rujna na istom mjestu u Parku kraj Orljave održava se 5. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju "Grill Slavonica Zlatna dolina" 2023. od 10 sati. Još uvijek se primaju prijave za ekipe.