Petak, 18 Kolovoz 2023 13:05

Učenici poručuju: „Važno je razgovarati o mentalnom zdravlju!”

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

UNICEF-ova HUMANITARNA UTRKA MLIJEČNA STAZA ODRŽAVA SE OD 15. DO 24. RUJNA  -

Zagreb – Manje od mjesec dana do početka sedme UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza među 3.000 prijavljenih sudionika prijavljen je rekordan broj učenika i nastavnika. Posebice se ističu prijavljeni iz Sisačko-moslavačke županije, u kojoj UNICEF od 2021. godine u suradnji s Forumom za slobodu odgoja provodi program „Škole podrške” s ciljem osiguravanja podrške mentalnom zdravlju i jačanja emocionalne otpornosti djece i mladih kroz edukaciju učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama.

Radionice u okviru programa provode se u osnovnim i srednjim školama, a Vanda, srednjoškolka koja pohađa Ekonomsku školu Sisak (jednu od škola uključenih u program „Škole podrške”) istaknula je kako joj se radionice jako sviđaju: „Važno je pričati o mentalnom zdravlju jer sami ćemo rijetko kada započeti tu priču. Ovo nas potiče da se opustimo, da stvarno govorimoi naučimo puno toga o mentalnom zdravlju, o sebi i o drugima.”

Sredstvima prikupljenim kampanjom za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih te Mliječnom stazom UNICEF će podržati:

  • širenje programa „Škole podrške”
  • nastavak provedbe programa „Škole podrške” u Sisačko-moslavačkoj županiji
  • jačanje znanja i vještina odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih
  • izravan rad s učenicima kroz radionice koje će voditi učitelji i nastavnici u cilju jačanja pozitivnih iskustava školovanja te stvaranja podržavajućeg školskog okruženja.

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023:   

  • za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja
  • koristi imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Mliječna će staza od 15. do 24. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo na tisućama staza okupiti sudionike svih dobi iz svih krajeva Hrvatske oko zajedničkog cilja – podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.Nastavak je to kampanje za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, koja je započela prošle godine kako bi se potaknule pozitivne promjene u društvu u kojem još uvijek postoji stigma vezana uz teme mentalnog zdravlja.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2023. odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza primaju se na www.mlijecnastaza.hr,a više informacija dostupno je i na www.unicef.org/croatia, gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja.