Četvrtak, 04 Srpanj 2013 16:16

Pakrački odred izviđača "Pakra" obilježio deset godina uspješnog rada

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

"IZVIĐAŠTVO JE NAČIN ŽIVOTA KROZ KOJI SE OSNAŽUJE"  -

"S vremena na vrijeme dobro promotri

  nešto što nije načinila ljudska ruka:

   planinu, zvijezdu, vijuganje potoka.

  Tako ćeš pronaći mudrost i strpljenje te,

 iznad svega,  jamstvo da na ovom svijetu nisi sâm."

PAKRAC - Ovim stihovima, koje je pročitala Dora Mercluft, prošle je subote na Omanovcu iznad Pakraca počela svečanost kojom su članovi Odreda izviđača "Pakra" obilježili deset godina od održavanja obnoviteljske skupštine. IMG 4420Svečanosti upriličenoj u pravom izviđačkom ambijentu uz šatore i logorsku vatru, prisustvovali su i izviđači iz Garešnice, Bjelovara, Križa i Rovišća, potom Zdenko Hudina, predstavnik Saveza izviđača Hrvatske, Anamarija Blažević, dogradonačelnica Pakraca i Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.

   IMG 4419Pisani dokumenti govore kako su izviđači u Pakracu postojali još 1931.godine. Raniji odred se zvao "Skautski steg Pakrac", a od sredine 1970-ih godina to je bio Odred izviđača "Pero Prodanović". Dužnost starješine odreda od 1978. pa do Domovinskog obnašao je, sada 72-godišnji, Alojz Huška koji je također prisustvovao svečanosti na Omanovcu.

IMG 4453U ratnim i poratnim godinama pakrački su izviđači 'mirovali', a obnoviteljska skupština održana je 11. rujna 2003.godine. U gradskoj vijećnici se tada okupilo tridesetak entuzijasta zaljubljenika u prirodu, a kroz deset proteklih godina broj izviđača je udvostručen. Rad odreda 2004. godine se proširio i na Lipik, a treba istaći kako je "Pakra" sada jedini izviđački odred u Požeško-slavonskoj županiji. Proteklih godina kroz njega je prošlo 300 članova, uglavnom djece i mladih. Odred je punopravni član Saveza izviđača Hrvatske.

 Svake godine u grad donose Betlehemsko svjetlo

IMG 4459Pakrački i Lipički poletarci, pčelice, izviđači, planinke i brđani, kako se izviđači nazivaju ovisno o uzrastu, proteklih su godina sudjelovali u mnogim aktivnostima, natjecali se u raznim disciplinama te posjetili mnoge manifestacije i mjesta. Sami ističu kako će im kao jedna od najdražih aktivnosti u sjećanju ostati ljetovanje 2004. godine na Obonjanu, popularnom Otoku mladosti i tradicionalnom ljetovalištu izviđača Hrvatske. Pakrački izviđači su uz ljetovanja bili i na raznim zimovanjima, pohađali šumske i izviđačke škole, išli na logorovanja i brđanske pohode, jesenske igre poletaraca. Svake godine, u suradnji s radioamaterima iz Lipika, tradicionalno sudjeluju na Jota-Joti, Međunarodnoj smotri izviđača putem radio valova. Obilježavaju i razne obljetnice poput Fokine staze, Bljeska, Hrvatskog olimpijskog dana, Dana grada, Dana planeta zemlje, početka Domovinskog rata…. Izdali su i novine „Veseli poletarac“, a povodom božićnih blagdana u Pakrac iz Austrije i Zagreba obavezno donose Betlehemsko svjetlo. Tijekom svog rada su također skupljali i donacije za siromašne obitelji, organizirali akciju dobrovoljnog davanja krvi za Zakladu Ana Rukavina, čistili deponije, ali i ozelenili pakračko naselje „Jug“ te posadili 500 novih stabala u sklopu akcije „101 drvo za 1001 osmijeh“.

IMG 4466Pakrački izviđači se mogu pohvaliti kako su u više navrata bili dobri domaćini raznih skupova: 2005.godine su bili organizatori Proljetnih igara poletaraca kroz koje je prošlo 800 najmlađih izviđača, njihovih voditelja i predvodnika iz 32 izviđačka odreda iz cijele Hrvatske, potom je 2009. godine u Pakracu održano Zborovanje SIH-a te je uz Gradski nogometni stadion bio podignut cijeli mali izviđački grad s oko 400 šatora u kojem je boravilo oko 1200 izviđača, a ove je godine Pakrac ponovno ugostio nekoliko stotina izviđača koji su bili sudionici Pakračkog orijentacijskog natjecanja „POT na Pakri“, državnom izviđačkom višeboju.

Nagrade za uspješan rad

   Govoreći o svom proteklom desetegodišnjem radu pakrački izviđači posebno su istakli da izviđaštvo "nije samo nešto na što povremeno odlaziš, izviđaštvo je mnogo više. 

IMG 4472Ono je način života. Kroz izviđače se odrasta u jednom posebnom duhu, osnažuje se, uči se obavezama, disciplini te poštivanju jedni drugih, ali i voljeti i čuvati prirodu i okolinu u kojoj živimo. Kroz izviđače se prvi puta zaljubiš, upoznaješ nove ljude i stječeš prijatelje, ali i određene vještine koje su od velike važnosti za cijeli život."

   Za svoj rad pakrački izviđači su 2011.godine nagrađeni posebnim priznanjem Saveza izviđača Hrvatske, a 2008.godine dobili su godišnju nagradu Pečat Grada Pakraca. Svečanost na Omanovcu bila je također prigoda za dodjeljivanje priznanja, ali ovaj puta članovima odreda. Za 'prvi let' priznanje je dobio Fran Miletić, a za 'drugi let' Dorian Mirt i Antonio Bez. Fran i Dorian, inače poletarci, dobili su i izviđačke marame. Izviđačke marame, koje se dobivaju nakon provedenih određenih aktivnosti, oko vrata su prvi puta stavile i Arijana Kudrić i Martina Lukić, dok su priznanja za 10 godina aktivnog rada pripala Davoru Huški, Dejanu Svjetličiću, Dejani Milaković, Mileni Klačmer i Zoranu Milakoviću, inače sadašnjem starješini odreda. Zlatko Kuhalek je primio odlikovanje "srebrni počasni prsten". - Među izviđačima me toliko dugo zadržala ljubav prema prirodi, prijateljstvo i općenito, kvalitetniji način života. Mi ovdje u odredu želimo odgojiti mlade ljude da se prema prirodi odnose pozitivno, ali i prema sebi i prema drugim ljudima – kazao je Z.Kuhalek.

Nakon čestitki predstavnika Saveza izviđača Hrvatske i gradova Pakraca i Lipika, izviđači su nastavili sa cjelovečernjim druženjem. No, prije toga su složno zapjevali:"Ja znam svoj cilj i put svoj znam, ja znam kuda ću poć. To nije blizu, ja to znam al' ja ću ipak doć".