Četvrtak, 08 Listopad 2020 10:37

Rujan 2020. bio je najtopliji zabilježen za svijet i Europu, dok je arktički morski led dosegnuo drugu najnižu razinu

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Znanstvenici iz ECMWF Službe za klimatske promjene Copernicus otkrivaju da je globalno rujan 2020. bio 0,05° C topliji od rujna 2019., prethodno najtoplijeg dosad, što ga čini najtoplijim do sada na svijetu. U međuvremenu, temperature na sibirskom Arktiku i dalje su znatno iznad prosjeka, a arktički morski led na drugoj je najnižoj razini od početka satelitskih zapisa.

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) danas najavljuje da su globalne temperature za rujan 2020. bile više nego u bilo kojem prethodnom rujnu. Podaci reanalize C3S pokazuju da je mjesec bio 0,63°C iznad prosječnih rujanskih temperatura standardnog tridesetogodišnjeg klimatološkog referentnog razdoblja (1981.-2010.). Zbog toga je rujan 2020. za 0,05°C topliji od rujna 2019., a za 0,08°C topliji od rujna 2016., prethodno najtoplijeg i drugog najtoplijeg rujna. C3S provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) u ime Europske komisije i nadgleda globalnu i europsku klimu.

Diljem Europe prosječne temperature u rujnu također su dosegle rekord, oko 0,2°C više od prethodnog najtoplijeg rujna 2018. Veliki dio kontinenta imao je iznadprosječne temperature za rujan, posebno jugoistočna Europa.

Znanstvenici C3S-a nadalje otkrivaju da i 2016. - najtoplija kalendarska godina zabilježena do danas - i 2020. trenutno pokazuju malo odstupanja u pogledu podataka do danas, što znači da su prosječne anomalije globalne temperature između 1. siječnja i 30. rujna ove dvije godine prilično slične. 2020. Godina je za isto razdoblje toplija od 2019.; klimatski obrasci kao što je La Niña utjecati će na to hoće li 2020. godina postati najtoplija zabilježena godina.

Na sibirskom Arktiku temperature su u rujnu nastavile biti toplije od prosjeka, nastavljajući toplu čaroliju koja je zahvatila različite dijelove prostrane regije od ranog proljeća. Iako Sibir i Arktik imaju velike fluktuacije temperature iz godine u godinu, ove godine primijećena relativna toplina neobična je u svojoj veličini i postojanosti.

C3S također mjesečno nadgleda morski led i podaci potvrđuju da je prosječna arktička razina morskog leda za rujan bila druga najniža zabilježena, nakon rujna 2012. godine. Na Arktiku je opseg morskog leda izrazito opao od 1979. godine kada su započela satelitska promatranja. Trend se može vidjeti za sve mjesece u godini, ali posebno u rujnu, doba godine kada ledeni pokrivač doseže svoj godišnji minimum. Zbog pokretača klime, tipični godišnji ciklus morskog leda će opadati od ranog proljeća do kasnog ljeta kada dosegne minimalni opseg za tu godinu, obično u rujnu, nakon čega se morski led počinje ponovno graditi kako bi dosegao maksimum, koji se obično javlja u ožujku.

Temperatura površinskog zraka u rujnu 2020:

  • - Globalno, i u Europi, rujan 2020. bio je najtopliji zabilježeni rujan, s globalnim prosjekom 0,05°C toplijim od prethodnog najtoplijeg rujna 2019.
  • - Temperature su bile znatno iznad prosjeka u mnogim regijama širom svijeta, uključujući obale sjevernog Sibira, na Bliskom istoku, u dijelovima Južne Amerike i Australije
  • - Vremenski uvjeti hladniji od prosjeka obilježili su istočni ekvatorijalni Tihi ocean, u skladu s tekućim La Niña događajem

Kartografske i citirane vrijednosti su iz ERA5 baze podataka ECMWF Službe za klimatske promjene Copernicus, čiji podaci sežu do 1979. godine. Prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na samo kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/zemljopisne širine: 25W-40E, 34N-72N.