Srijeda, 19 Rujan 2018 09:14

Promovirana 7. generacija mladih čuvara prirode Požeško-slavonske županije na Sovskom jezeru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT JAVNE USTANOVE ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

SOVSKO JEZERO - Sedmu godinu za redom u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije proveden je projekt Mladi čuvari prirode. Učenici šest osnovnih škola s područja županije, po četiri najbolja učenika šestih i sedmih razreda iz tih škola, prošli su obuku, opremljeni su potrebnim sredstvima i pripremljeni za rad kao mladi čuvari prirode. Na kraju projekta uslijedila je svečana promocija mladih čuvara prirode uz Sovsko jezero i svu ljepotu netaknute prirode.

IMG 3339

Promociji su nazočili načelnik općine Čaglin, Dalibor Bardač, kao domaćin jer je područje Sovskoj jezera na području općine Čaglin, ravnatelji Osnovnih škola čiji učenici sudjeluju u projektu, koji su primili i Zahvalnice za dobru suradnju, ravnatelji JU iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, te zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović koji je istakao potporu županije ovakvim projektima zaštićenih područja. Županija provodi i projekt kojim bi se u potpuno novi vid podignulo ovo zaštićeno područje Sovskog jezera, koje bi se još više zaštitilo ali i koristilo u turističke i edukativne svrhe, a na korist i lokalnog stanovništva i lokalne zajednice, posebno proizvođačkih OPG-ova koji bi ovdje mogli nuditi svoju autohtonu hranu i piće.

Potvrde o položenom ispitu za Mlade čuvare prirode, majice, kape i oznake čuvara prirode, te ruksak s potrebnim sredstvima za boravak u prirodi uručili su uz čestitke, predsjednik Upravnog vijeća JU dipl. inž. Milan Jurković i ravnatelj JU dr. sc. Ivica Samardžić. - Ovo je već tradicionalni projekt koji provodi naša JU s osnovnim školama. Učenici su kroz tri terenska turnusa prošli praktična znanja, terensku obuku iz područja zaštite prirode, koji se odnose na prepoznavanje flore i faune, geologije, hidrologije, vegetacije i osnovnih pravila ponašanja u prirodi. Zauzimamo se da ovi programi postanu višednevni, što ćemo riješiti kroz projekt višednevnih kampova. Mladi čuvari su dosta naučili o prirodi, nešto više od svojih nastavnih programa i nadam se da će im to biti korisno u njihovom daljnjem školovanju. Obzirom na stanje prirode na globalnoj razini, kada dnevno izumire pedesetak vrsta,mi smo još uvijek kao RH očuvani kraj, u odnosu na EU i svijet. Kod nas još uvijek postoji zdravi zrak, zdrava voda, zdravo tlo - istakao je prije uručenja Priznanja ravnatelj Samardžić.IMG 3364

Mladi rendžeri – čuvari prirode postali su: Osnovana škola Čaglin, Lara Mirković, Martina Poje, Marko Vukić, Tomislav Tušek, Katolička osnovna škola  u Požegi, Terezija Tomić, Hana  Kalužnik, Marta Morvaj, Nina  Milevoj, Osnovna škola Pakrac, Dorotea Zrnčić, Zrinka Hihlik, Matko Šuperina, Borna Major, Osnovna škola Lipik, Bruno Salvador, Marijana Prhal, Emili Papic, Petra Papaik, Osnovna škola Poljana, Marko Božić, Andrej Golik, Hanah Miler, Elena Vrbenski, Osnovna škola Pleternica, Matija Bošnjak, Ignacije Galović, Marin Šarić i Marko Radonić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska