Utorak, 18 Rujan 2018 10:29

U Požegi održana Ljetna škola povijesti

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POSJETILI I ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU -

POŽEGA - Proteklog vikenda održana je peta Ljetna škola povijesti za učenice i učenike sedmih i osmih razreda te svih razreda srednjih škola u organizaciji Povijesnog društva Požega i suradnika. U radu Ljetne škole ove godine sudjelovalo je 67 učenica i učenika te osam profesorica i profesora, a potporu svojim dolaskom pružio je i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

- Organizirali smo dva uvodna predavanja, pet problemskih interaktivnih predavanja i radionica. Tema ovogodišnje Ljetne škole povijesti je Stari Egipat. Prvo uvodno predavanje, za sve sudionice i sudionike, održala je profesorica Nataša Puljašić pod naslovom „Uvod u povijest Staroga Egipta“, a profesor Zdenko Samaržija izlaganje „Eksponati Staroga Egipta u Muzeju Slavonije“. Nakon toga učenice i učenici su, ovisno o svojim interesima, bili uključeni u jednu od pet radionica: „Graditeljstvo i umjetnost starog Egipta“, „Društvo i država“, „Religija, kult i zagrobni život“, „Znanost, medicina i astronomija u Starom Egiptu“, „Pismo i književnost Starih Egipćana“ - rekao je profesor Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega.

Drugi dan Ljetne škole povijesti učenice i učenici posjetili su Arheološki muzej u Zagrebu i uz stručno vodstvo vidjeli zbirku eksponata Staroga Egipta.

- Povijesno društvo Požega posebnu pozornost posvećuje njegovanju svijesti o vrijednosti kulturne baštine te na poseban način odgaja i obrazuje učenike u pravcu njihova aktivnog odnosa prema kulturnom nasljeđu zavičaja i domovine, ali i svjetske kulturne baštine. Stari Egipat je tema koja privlači pozornost. Tako ćemo lakše razviti poželjne modele odnosa prema kulturnim vrijednostima. Takvim temama, i suvremenim pristupima u susretu s tradicijom, uspijevamo privući gotovo impresivan broj mladih sugrađanki i sugrađana koji tek trebaju zakoračiti na put odraslih ljudi. U društvu koje nameće neke trenutne i prolazne vrijednosti to je zaista značajan uspjeh. Mislim da je ozračje pluralizma mišljenja i tolerancije privuklo one na kojima Požega i Hrvatska ostaju. To nije bilo lako postići, ali do sada smo u tome bili uspješni - dodao je Tadić.

Tekst/foto: Povijesno društvo Požega