Nedjelja, 06 Svibanj 2018 10:39

Prijatelji iz Valpovačkog kotlića i Požeških čuvara baštine odnijeli pehare i medalje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRADICIONALNA FIŠIJADA UZ DAN GRADA BELIŠĆA -

BELIŠĆE – Jedan od mladih gradova je svakako grad Belišće, koji obilježava tek svoj 134. rođendan, ali niz godina tradicionalno za svoj rođendan organizira Fišijadu. Ove godine okupilo se 40-tak ekipa na trgu u Belišću i pokazalo svoje umijeće u spravljanju fiš paprikaša od šarana.

Niz godina veliko prijateljstvo se razvija između ekipe Valpovačkog kotlića i ekipe Požeških čuvara baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska. To su svakako njihove posjete svim manifestacijama koje se organiziraju u Požeštini, te odlazak na njihove manifestacije, a naravno i zajedno kuhamo kada se gastro manifestacije organiziraju u drugim krajevima, pa i inozemstvu. Tako smo zajedno osvojili i srebrnu medalju za pripravljanje kobasica u Bačkom Petrovom Selu u Vojvodini, uspješno nastupili na poznatoj Gezinoj Fišijadi u Osijeku gdje se bira najgori fiš, nismo na sreću ništa osvojili. Posebnu pomoć ekipa Valpovačkog kotlića, na čelu sa Željkom Turalijom, koja je i prošlogodišnji pobjednik državne roštiljade i vlasnik trofeja „Zlatni ćevap“, pružili su nam u organizaciji naše roštiljade „Grill Slavonica“ i odradili odličan posao oko ocjenjivanja 66 pladnjeva roštilja. Po njihovim riječima, a obišli su sva natjecanja u Hrvatskoj, ovo je bila najveća roštiljada s najvećim brojem ekipa i majstora roštilja u cijeloj državi.

- Sada smo ponovno zajedno nastupili kod njih na Fišijadi u Belišću, pripravljali čak tri kotlića fiša, bili sigurni da smo odradili odličan posao i da ćemo svakako biti u vrhu. No ono što je uslijedilo nakon ocjene žirija i proglašenja pobjednika i nas je iznenadilo. Naši uzorci fiš paprikaša ocijenjeni su, jedan kao šampion fišijade, prvo mjesto, a druga dva uzorka su odnijela 3. i 4. mjesto. Uz pehare i medalje pokupili smo i vrijedne robne nagrade tvrtke Limarija Sebastijan, peke i roštilje. Naravno da smo to nakon proglašenja i proslavili na trgu u Belišću, jedino nismo imali više fiša, sva tri kotlića brzo su bila prazna nakon natjecanja – istakao je Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska. Ekipu Valpovačkog kotlića očekujemo kod nas na našem „Slan-vinu“ Festivalu slanine i vina koji se održava 19. svibnja u Kaptolu gdje tražimo najljepšu „slaninsku ružu“.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska