Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018 10:09

Najbolju sarmu kuhaju KUD Bektež, Kristina Sušilo i Karlo Ristić

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

5. TRADICIONALNA POŽEŠKA SARMIJADA DONIJELA NOVE ŠAMPIONE SARME -

POŽEGA – Tradicionalna 5. po redu Požeška Sarmijada donijela je nove šampione u kuhanju sarme, a najbolju sarmu među 18 uzoraka sarme na natjecanju, skuhali su članovi KUD Bektež iz Bekteža koju je prezentirala Marica Šutalo Maksimović. Njoj je požeški gradonačelnik Darko Puljašić uručio Zlatnu plaketu i zavezao kuharsku pregaču šampiona, a urednik tjednika Kronika požeško-IMG 6676slavonska Vladimir Protić uručio vrijedne nagrade koje su osigurali Požeški čuvari baštine i Vinarstvo i vinogradarstvo Enjingi. Samo su nijanse u kvaliteti sarme odlučivale, a Srebrnu plaketu i vrijedne darove uz vino Vinarije Krauthaker osvojila je mlada domaćica Kristina Sušilo iz Rešetara. Brončanu plaketu ove godine osvojio je mladi kuhar Karlo Ristić, član ekipe Udruga žena HDSSB iz Požege, a uz nagradu ekspres lonca Požeških čuvara baštine nagradila ga je i Vinarija Enjingi.

Posebnu nagradu za domaćicu koja je najbolje prezentirala svoju sarmu i ispričala priču kako je nastala njena sarma, osvojila je Slavica Kruljac iz Požege, članica KUD Požeška dolina. Nju je posebno nagradila uz nagradu Požeških čuvara baštine i Zlatarna Karla iz Požege bisernim naušnicama. Uz kuharsku pregaču „ja kuham najbolju sarmu“ uz čestitke je dobila od gradonačelnika Puljašića i buket cvijeća.

IMG 6791Najljepše uređeni stol sa vrlo starim uporabnim predmetima iz Ramske doline, sa serviranom sarmom, kraljicom stola, te japrag sarmom s ovčjim mesom motanim u list raštike, postavila je ekipa KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, za što su zaslužili vrijedne nagrade organizatora i sponzora tvrtke Grbić i Vinarije Tandara iz Kutjeva.

Posebnim priznanjima i vinom Vinarije Perak iz Kutjeva za „neobične i nesvakidašnje sarme“ nagradili su Požeški čuvari baštine i učenice Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege za posnu sarmu, Etno skupinu Nade Grgić iz Busnova za sarmu u krumpiru koju je napravila Katarina Gagić, te vegetarijansku sarmu koju je napravila Marija Pešut, te KUD Bektež koji je pripremio i sirovu sarmu.

Uz pjesmu koju su uvijek raspoloženi folkloraši zapjevali već u dvorani Hotela Grgin Dol gdje se i ove godine održavalo natjecanje, zabava i druženje nastavljeno je uz odličnu glazbu City banda na sunčanoj terasi hotela.

IMG 6683- Ponovno smo se ovdje okupili slaveći našu kraljicu stola – sarmu, iz raznih krajeva, iz dvije županije. Sve nas je ovdje okupila sarma, bilo da volimo kuhati sarmu, a još više smo ljubitelji sarme kao specijaliteta. Ovo natjecanje smo i zamislili da damo više na značaju i podignemo na pijedestal upravo slavonsku sarmu, njegovanje slavonskih običaja i autohtone hrane, običaja naroda doseljenih u Slavoniju, te spasimo od zaborava stare običaje i jela – istakao je Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika, zahvaljujući svim sudionicima na dolasku na manifestaciju, te posebno pokroviteljima gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na velikoj i financijskoj podršci.

- Upravo ovo bogatstvo Slavonije i Požege koje mi imamo i na kojemu mi trebamo graditi i naš turizam, našu budućnost, grad Požega će kao jedno administrativno središte uvijek podržati. Ovakve manifestacije koje organizira tjednik Kronika požeško-slavonska i Udruga Požeški čuvari baštine je IMG 6689samo jedan od sjajnih načina da se ovo bogatstvo našeg požeškog kraja prikaže. Sarma je jedno jelo iz naše bogate gastronomske ponude koja nas predstavlja u najljepšem svijetlu – istakao je gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, čestitajući organizatorima i svim natjecateljima koji čuvaju to bogatstvo od zaborava. Napomenuo je da danas mladi odlaze, ali oni će se i vraćati. Mi samo trebamo jedno zajedništvo, jer samo zajedno možemo i na ovakvim tradicijama graditi bolju budućnost.

Tjednik Kronika požeško-slavonska i Požeški čuvari baštine najavili su i svoju sljedeću manifestaciju 3. „Slan-vin“ Festival slanine i vina u Kaptolu 19. svibnja na kojemu se očekuje veliki broj ekipa iz cijele Slavonije koje će se natjecati u pečenju slanine i pripremanju najljepše „slaninske ruže“. Uz dodjelu priznanja za najbolje ocjenjena vina na „Vino-kapu“, degustaciju velikog broja nagrađenih vina i sve posjetitelje očekuje odlična zabava uz glazbu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska