Utorak, 24 Travanj 2018 09:21

Od Zlatnog glasa do Festivala slanine i vina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA KAPTOL PRIREĐUJE NIZ DOGAĐANJA I MANIFESTACIJA U MJESECU SVIBNJU -

KAPTOL – Dugi niz godina ovo mjesto, zahvaljujući aktivnostima čelništva općine i kaptolačkih udruga tijekom mjeseca svibnja, domaćin je brojnih manifestacija počevši od glazbenih pa do gospodarskih, običajnih i gastronomsko-turističkih. Tako je i ove godine.

Već 11. svibnja u dvorani Vatrogasnog doma održat će se tradicionalni 44. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline 2018.“ kada će uz pratnju tamburaša „Rubato“, te u izvođenju solista i tamburaških sastava s područja kontinentalne Hrvatske biti izvedeno 18 novih pjesama, a načelnik općine Kaptol Mile Pavičićgosti večeri bit će „Slavonske lole“. Festival će i ove godine objaviti svoj album sa tim pjesmama, a snimat će ga produkcijska televizijska ekipa iz Osijeka kako bi snimku priredbe moglo emitirati desetak naših televizijskih stanica.

Tjedan kasnije, točnije 19. svibnja je gastronomsko-turistička priredba Festival slanine i vina „Slan-vin“ kada se spravljaju, kušaju i ocjenjuju najbolje delicije od domaće slanine i priprema najljepša „slaninska ruža“, a najbolje tri se i nagrađuju. Ove godine očekuje se preko trideset ekipa. „Slan-vin“ zajedno organiziraju Udruga Požeški čuvari baštine, tjednik Kronika požeško-slavonska i kaptolački vinari Vino-kap uz pokroviteljstvo općine Kaptol. Navečer će se proglasiti pobjednici i dodijeliti nagrade pobjednicima Županijskog, Međunarodnog i Međužupanijskog ocjenjivanja vina, kao i posebnog ocjenjivanja sorte Pinot sivi. Ocjenjivanje vina organizira kaptolačka Udruga Vino-kap a očekuje se kao i prošlih godina i do 150 uzoraka vina.

Kao i prošle godine Matica umirovljenika općine Kaptol domaćin je Sportskih susreta umirovljenika cijele županije koji će se održati 26. svibnja u dopodnevnim satima. U Kaptolu će se natjecati u šahu i pikadu, dok će strijelci i kuglači odmjeriti snage u sportskim objektima grada Požege. Sve završava dodjelom priznanja, pehara i medalja najboljima a završava svečanim ručkom uz glazbu i ples za umirovljenike poslije podne.

Uz navedene tijekom svibnja svoju običajnu priredbu ima „Češka beseda Kaptol“ u Kaptolu, a na njoj će nastupiti i gostujuće folklorne skupine ove manjine, češke besede iz drugih dijelova Hrvatske.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska