Petak, 20 Travanj 2018 09:18

Srnetina je kvalitetno meso za posebne delicije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LOVAČKI SPECIJALITETI IZ KUHINJE ANĐELKA LEDIĆA -

BRESTOVAC – Iskusni meštar domaće, posebice slavonske kuhinje, Anđelko Ledić iz Požege, poznat iz televizijske emisije „Anđeoska kuhinja“, koju nekoliko godina emitiraju brojne lokalne TV postaje u našoj zemlji, te susjednoj Bosni i Hercegovini, nastavlja tradiciju spravljanja tih delicija SRNETINA ANDELKO LEDICkroz svoj obiteljski biznis „Ledić catering“ obogaćujući ugostiteljsku ponudu požeškog kraja. Uz to je nastavnik kuharstva u Poljoprivredno-prehrambenoj i Obrtničkoj školi u Požegi. Višestruko je nagrađivan na niz državnih natjecanja, kao što je drugo mjesto na Hrvatskom kuharskom kupu 2016. godine, a predsjednik je Udruge kuhara Požeško-slavonske županije. U posljednje vrijeme uz redovne jelovnike i one po narudžbi naglasak daje na specijalitete od divljači, a za tu namjenu u suradnji sa Ugostiteljstvom „Piki“ iz Požege koristi njihov objekt na lokaciji „Gajište“ pokraj Brestovca sa 150 sjedećih mjesta i 25 ležaja namijenjenih za različite rekreacijsko-zabavne sadržaje, prihvat lovaca, obiteljske svečanosti i druge namjene.

- Nabavili smo pokretnu kuhinju pa pripremu hrane možemo obavljati i na drugim lokacijama što je zanimljivo za izlete, fešte, obljetnice, skupove domaćih i stranih lovaca itd. – kaže nam Ledić koji za turiste i izletnike koji pohode ove dijelove Slavonije ima prezentaciju tradicionalnih starih jela ovoga kraja poznatih kroz projekt „Muzej u loncu“ kao što su vinogradarski ćevap, guščji paprikaš, drevni kolači gojtani i druge slastice. Sve poznatiji postaje upravo po kuhinji od mesa divljači koje među slavonskim gorjem ima u izobilju, a gosti su mu i lovci iz inozemstva.

- Uz tradicionalna jela od mesa divljači ima mogućnosti i za nešto posebno jer je riječ o iznimnoj kvaliteti posebno kada je riječ o srnetini – kaže nam na kraju Anđelko Ledić ističući sve atribute toga mesa, a po vlastitoj recepturi pripremio nam je srnetinu u tijestu, te paštetu od srnetine koje smo sa velikim zadovoljstvom degustirali i naravno prste polizali.

SRNETINA U TIJESTU

SASTOJCI (za 6 osoba):

- srneći but bez kosti 1,2 kg

- medvjeđi luk (srimuš) 0,1 kg

- crveni luk  0,2 kg

- gljive  0,2 kg

- slanina  0,1 kg

- mrkva 0,1 kg

- grašak  0,1 kg

- celer  0,1 kg

- topljeni sir  0,1 kg

- kiselo vrhnje  0,1 l

- jaje 1 kom

- sol

- papar

- ružmarin.

PRIPREMA: Srnetinu izrežemo na kockice i pirjamo sa crvenim lukom, mrkvom, slaninom, gljivama i celerom oko jedan sat, te ostavimo da se malo ohladi.SRNETINA U LISNATOM TIJESTU 8

U smjesu dodamo kiselo vrhnje, naribani topljeni sir i začine.

Na razvijeno (rašireno) lisnato tijesto poslažemo medvjeđi luk (srimuš), premažemo jajetom i prekrijemo nadjevom, zamotamo u tijesto i pečemo ispod peke ili u pećnici oko pola sata. Kada se ohladi narezati na šnite i servirati.

PAŠTETA OD SRNETINE (HLADNO PREDJELO)

SASTOJCI: Isti kao za gornje jelo tj. srnetinu u tijestu. Koriste se ostaci od pripremljenog nadjeva za navedeno jelo. Ova pašteta se može na isti način spravljati i od ostataka pripremljenog srnećeg gulaša!PASTETAS OD SRNETINE

PRIPREMA: Nadjevu dodamo maslac, senf, kisele krastavca, te začinimo ljutom paprikom. Sve to dobro izmiješamo štapnim mikserom. Paštetu mažemo na šnite kruha i serviramo kao hladno predjelo (namaz).

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: D.M.