Petak, 23 Ožujak 2018 11:09

Požega proglašena trećim najsigurnijim gradom u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SPLIT – Jučer je započela 10. međunarodna konferencija Sigurnost gradova SIGG 2018. u organizaciji Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost i medijskog pokroviteljstva časopisa Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o. koja se održava u Splitu. Kao i svake godine, na konferenciji je predstavljena rang lista najsigurnijih gradova u Hrvatskoj po analizi koju je izradio Ekonomski institut iz Zagreba, na osnovu podataka MUP-a, po stopi nasilnih kaznenih djela, prometa i zlouporabe droge, a obuhvaća 29 gradove iznad 20.000 stanovnika.

Tako je grad Požega ponovno svrstan među najsigurnije gradove, i to na visoko treće mjesto, za što je priznanje na konferenciji preuzeo gradonačelnik Darko Puljašić. Četvrtu godinu za redom Sinj je proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj, dok je drugo mjesto pripalo Đakovu, a iza Požege se nalaze Samobor i Križevci. Najnesigurnijim gradovima u Hrvatskoj proglašeni su Pula, Zadar, Varaždin, Šibenik i Slavonski Brod. Pri odabiru najsigurnijeg grada u Hrvatskoj u obzir su uzeta četiri kriterija - broj nasilnih kaznenih djela, broj imovinskih kaznenih djela, žrtve u prometu te zlouporaba opojnih droga.

Konferencija svake godine obrađuje brojne stručne teme poput civilnog kriznog upravljanja gradovima, novih tehnologija za sigurnije gradove, uloge lokalne zajednice u prevenciji nasilja i terorizma, sigurnost turista u lokalnim zajednicama, urbanim rizicima i dr. Namjera je konferencije okupiti gradonačelnike, dogradonačelnike i voditelje poslova sigurnosti u gradovima, lokalnoj upravi i samoupravi, župane, dožupane i voditelje poslova sigurnosti u županijama, te direktore i uprave svih gospodarskih subjekata koji su od posebnog interesa za sigurnost i obranu Republike Hrvatske, kako bi međusobno razmijenili stručne informacije i doznali neka praktična iskustva gradova Hrvatske i Europe.

Tekst/foto: Grad Požega