Četvrtak, 25 Siječanj 2018 17:03

Početna konferencija projekta "PUK 40"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - U prostoru Hrvatske gospodarske komore Požega danas je održana početna konferencija projekta „PUK 40“ kojega je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Zahvaljujući ovome pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3.000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Grad Požega, kao nositelj projekta, potpisao je 1. prosinca 2017. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu do 5.476.839,44 kn, a provodi ga u suradnji s partnerima - Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područnim uredom Požega, Centrom za socijalnu skrb Požega te Domom za starije i nemoćne osobe Požega.

- Znamo u kakvoj smo situaciji, svjesni smo svojih nedostataka, ali i potencijala koji su upravo ovdje vidljivi. Imali smo nekoliko prekrasnih projekata, zajedno s našim partnerima, kroz koje smo nastojali pomoći starijima i nemoćnima, onima koji su ostali sami i upravo je u tome bogatstvo ovoga projekta. Nadam se da ćemo vidjeti njegov nastavak nakon ovih 24 mjeseca jer zasigurno ima budućnost. – poručio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Na području Grada Požege, projektom će se zaposliti 40 žena na razdoblje od 24 mjeseca. Svaka zaposlena žena obavljat će poslove pomaganja u kućanstvu, pružati podršku, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Sve navedeno će rezultirati osnaživanjem i unapređenjem radnog potencijala ciljne skupine što će posljedično smanjiti nezaposlenost i rizik od siromaštva, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenosti i poboljšati kvalitetu života krajnjih korisnika. Formiranoj ciljnoj skupini od 40 žena, pripadnica ranjivih skupina će tijekom provedbe biti omogućeno dodatno obrazovanje. Po završetku programa osposobljavanja polaznice će dobiti uvjerenje o osposobljenosti te će na taj način ujedno i postati konkurentnije na tržištu rada.

Projekt „PUK 40“ samo je jedan u nizu uspješnih projekata na kojemu su radili djelatnici Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege koji je u 2017. godini sudjelovao na pripremi ili provedbi više od 20 projekata.

- Kada govorimo o projektima koji se tiču socijalne inkluzije i pomoći socijalno osjetljivim skupinama ljudi, moramo reći da su to projekti od velikog značaja za Grad Požegu, ali i za cijelu Požeško – slavonsku županiju. Također, bitno je napomenuti kako ovo nije jedini projekt koji Grad Požega ima jer već dugi niz godina imamo niz projekata koji su usmjereni prema osobama u potrebi. U ovom slučaju to su nezaposlene osobe i to žene koje već duži niz godina pokušavaju naći posao i svoje mjesto pod suncem. Mi smo ovdje da im pomognemo, pa makar i na 24 mjeseca. – rekao je dr.sc. Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege.