Banner 750x94 auto škola trafic

    traffic

Breadcrumbs

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:03

Gripa nam kuca na vrata, cijepite se!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

CIJEPLJENJE SE MOŽE OBAVITI KOD IZABRANOG LIJEČNIKA ILI U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO -

POŽEGA – Za ovu je godinu nabavljeno cjepivo protiv gripe koje je po sadržaju virusnih sojeva slično prošlogodišnjem cjepivu, a sastav cjepiva odgovarat će preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu. Na razini Hrvatske nabavljeno je 280 tisuća doza od koje je količine u Požeško-slavonskoj županiji osigurano nešto više od pet tisuća.

Cijepljenje se preporučuje i besplatno je za osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu). Besplatno je i cijepljenje za pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom i kongenitalnim manama te za odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava. Cijepiti se besplatno mogu i djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

U slučaju da se neke od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, primjerice kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl. te djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice u drugoj polovici trudnoće koje imaju neku od gore spomenutih kroničnih bolesti.

Cijepljenje protiv gripe i ove se godine može obaviti kod izabranog liječnika i u zavodima za javno zdravstvo, a počelo je proteklog petka.

- Gripe u Hrvatskoj još nema, a pojavi se najčešće između Božića i Uskrsa. Cjepivo je u prvom redu namijenjeno starijima od 65 godina, svim vrstama kroničnih bolesnika te zdravstvenim djelatnicima. Neka se i svi ostali dođu cijepiti jer je besplatno. Nakon što se cijepite, niste odmah zaštićeni već treba proći 14 dana do aktivacije imuniteta - istakao je dr. Ante Vitalija epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska