Četvrtak, 09 Studeni 2017 19:03

Domaća juha premoćno ispred kupovne

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Kada se treba birati između domaće i kupovne juhe, domaća juha je prvi izbor za premoćnu većinu konzumenata juhe (84,4%), dok svega 15,6% češće priprema kupovnu juhu

Juha je jelo koje se većinom konzumira na tjednoj bazi jer 39,1% građana Hrvatske juhu konzumira barem jednom tjedno, a nešto manje, 35,5% njih, čini to nekoliko puta tjedno. Da juha pak predstavlja dio njihovog svakodnevnog obroka kaže 17,1% građana, dok, s druge strane, manje od jedne desetine građana jede juhu rijetko (7,1%) ili je uopće ne jede (1,2%).

Mesne su juhe preferirani izbor konzumenata ove kategorije. Pri tome je najpopularnija goveđa koju bira 29,8% potrošača, a tek nešto manje njih (27,9%) preferira kokošju juhu. Znatno manju popularnost od njih imaju povrtne juhe (12,8%) te one od gljiva (10,5%), dok su juhe od rajčice i juhe od bundeve najdraže za nešto manje od 6% konzumenata juhe.

U skladu s niskom konzumacijom ribe u Hrvatskoj i riblja juha ima malu popularnost te ju preferira svega 3,7% konzumenata juhe. Osim okusa, zanimljivo je i pitanje o gustoći koje je otkrilo da većina potrošača ove kategorije preferira bistre (62,2%) u odnosu na krem juhe (37,8%). Kada se treba birati između domaće i kupovne juhe, domaća juha je prvi izbor za premoćnu većinu konzumenata juhe (84,4%), dok svega 15,6% češće priprema kupovnu juhu.

juha od povrćaJuha je najčešće sastavni dio ručka za gotovo sve ispitanike (96,9%), dok je vrlo mali broj konzumira za večeru (3,1%). Takav rezultat pokazuje da je ručak i dalje glavni obrok u hrvatskim kućanstvima.

Istraživanje o konzumaciji juha proveli su Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom rujna 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana RH starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.