Nedjelja, 27 Studeni 2016 09:27

Natjecatelji okupirali Veliku na dva dana i popunili sve smještajne kapacitete

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRVI PUTA IZ VELIKE STARTALA 6. PAPUK TREK UTRKA -

VELIKA – Već šest godina organizatori Baraber extreme team iz Belišća i Park prirode Papuk organiziraju utrku po Papuku, a ove godine po prvi puta utrka kreće iz Velike. Kako je utrka raspoređena u tri kategorije, najteža disciplina Ultra krenula je na jako zahtjevnu utrku iz Kutjeva ( 35 km),dok su discipline Challenger ( 25 km) i Active( 12 km) startale iz Velike, od Posjetiteljskog centra Parka prirode Papuk u Velikoj. Pokrovitelj utrke je bila općina Velika, koja se rado pridružila ovom trkačkom pokretu, a ova utrka je bila ujedno i posljednje 15. kolo Treking lige 2016. Ukupno na obje trke sudjelovalo je oko 350 trkača iz Hrvatske i zemalja regije.

- Jutros je već iz Kutjeva startalo 80 trkača na najzahtjevnijoj stazi utrke Ultra, ovdje u Velikoj startalo je na utrci Challenger preko stotinu trkača, a u trećoj utrci kategorije Active starta još oko 150 natjecatelja. Cilj ove utrke je promovirati ovaj kraj, Papuk i ovaj sportski događaj. Osim iz cijele Hrvatske na ovoj utrci imamo natjecatelje iz Slovenije i BiH. To su sve sportaši, maratonci ali i rekreativci, koji se uglavnom trčanjem bave rekreativno i amaterski – rekao je organizator Baraber koji je u Veliku na dva dana doveo veliku skupinu sportaša.

- Na području Parka prirode Papuk ovo je šesta utrka, tri puta iz Orahovice, dva puta iz Kutjeva, a ovo je prvi puta da utrka starta iz sjedišta Parka prirode Papuk u Velikoj. Izuzetno nam je drago da se utrke održavaju u našem zaštićenom području, koja je najpopularnija utrka u Slavoniji i brand. kako nosi i ime našeg zaštićenog područja nadam se da će u narednom vremenu rasti i privlačiti sve više i više natjecatelja. Većina ovdje boravi dva dana jer će sudjelovati i na utrci Papučki cener koja se organizira u drugi dan. Ovaj boravak natjecatelja svakako će se reflektirati na sve ljude u lokalnoj zajednici koji pružaju neke od turističkih usluga, bit će zadovoljni ugostitelji, oni koji pružaju uslugu hrane i noćenja, jer su svi kapaciteti popunjeni a veliki dio natjecatelja spavanje je morao potražiti i u Požegi – istakla je glavna čuvarica u Parku Gordana Kukić.

Svakako zadovoljan što se u Velikoj nalazi veliki broj ljudi koji koriste turističke kapacitete u dva dana bio je i načelnik općine velika Vlado Boban. – Organizatori su došli sa idejom prije dva mjeseca, naravno da smo i Park i Općina izašli u susret, jer ovakvim događanjem smo napunili kompletan smještajni kapacitetu Velikoj. To nas je iznenadilo, a to je i zapravo naš cilj da uz manifestacije gosti ostaju vikend ili bar jednu noć u Velikoj. Osim smještaja zadovoljni su i naši ugostitelji, jer organiziran je i noćni party, jer veliki dio ostaje i drugi dan na trčanju. Na takve goste se moramo bazirati i više organizirati takvih manifestacija. Ovo nije zahtjevna organizacija za nas jer ne iziskuje puno sredstava, a puno smo dobili – istakao je načelnik općine Vlado Boban koji je među trkačima pozdravio i svog kolegu, gradonačelnika Našica Krešimira Žagara.

Pobjednik u Challenger utrci bio je Tomislav Barkić iz Samobora, s vremenom 2.10, drugi je Krešimir Žagar iz Našica 2.12, a kod žena prva je na cilj stigla Ivana Ivandija u vremenu 2.59, dok je druga Ana Ježovita s vremenom 3.01.

U kategoriji Active pobjednik je bio Dinko Čulig iz SD Vrhovac s vremenom 1.17, a drugi Tomislav Marinović iz Slav. Broda sa 20 sekundi kasnije. Kod žena najbolja je bila Maja Marukić s vremenom 1.18, a druga Petra Kulić s vremenom 1.27.

Tekst/foto: Vanja Protić