Srijeda, 24 Lipanj 2015 14:55

XCO Vallis Aurea Požega 2015.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

BK LUKS RACING TEAM ODLIČNO ORGANIZIRAO MEĐUNARODNU UTRKU -

TURNIĆ - Protekli vikend u Požegi na stazi Stari fenjeri u Turniću u organizaciji biciklističkog kluba LUKS Racing Team održala se međunarodna utrka u brdskom biciklizmu. Na utrci je sudjelovalo 102 natjecatelja iz 6 zemalja i to iz Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Hrvatske. Utrka se bodovala za Kup Hrvatske i na istoj je sudjelovalo 18 hrvatskih klubova, a utrka je ujedno bila i u svjetskom biciklističkom kalendaru te je bodovana za svjetsku rang listu i za olimpijsku normu.

Utrka je vožena u 16 kategorija, od kategorija početnika do kategorija veterana, a kategorije Elite muški i Elite žene je bila glavna utrka dana. Kod muških pobjedu je ostvario član slovačkog nacionalnog teama Fantišek Lami, drugo mjesto je osvojio Michael Lami dok je na trećem mjestu bio član slovenskog Calcit Nike teama Boštijan Hribovšek. Na četvrtom mjestu je bio prvi hrvatski natjecatelj Filip Turk, inače nacionalni prvak u disciplini Cross country.
U ženskoj konkurenciji prvo mjesto je osvojila Tina Perše iz slovenskog Calcit Bike Teama, drugo mjesto Ivana Kostić iz Srbija National Team-a, dok je treća bila natjecateljica iz Hrvatske, iz teama BBK Orlov krug Tanja Barišić.

Inače utrka je vožena u lijepom krajoliku kod restorana Stari Fenjeri na stazi dužine 4.000 metara gdje je kategorija Elite muški vozila 8 krugova i vrijeme pobjednika je bilo 1:33:51, a kod kategorije Elite žene koje su vozile 6 krugova vrijeme pobjednice je bilo 1:27:14.

- Ove godine kao novina na našoj utrci bila je i nagrada za najbrži krug tako je pobjednik Fantišek Lami odvozio najbrži krug utrke u vremenu 11:40, te je osvojio nagradu organizatora, ručni sportski sat, dok je ujedno u ženskoj konkurenciji najbrži krug odvezla pobjednica Tina Perše u vremenu 13:10 za što joj je isto pripao sportski sat sa posvetom za najbrži krug utrke u ženskoj konkurenciji. Nakon utrke kroz razgovor sa pobjednikom utrke, a i sa ostalim natjecateljima organizatori utrke su dobili sve pohvale kako za stazu tako i za organizaciju što je nakon utrke na brifingu potvrdio i sam UCI komesar utrke koji nije našao ni jednu zamjerku ni za organizaciju ni za samu stazu – rekao je predsjednik Luksa Igor Marač koji dodaje: - Ovo je bio 4. izdanje UCI utrke u Požegi i svi se nadaju i 5. izdanju jer natjecatelji se vraćaju na našu utrku i dovode i nove natjecatelje, ali to je moguće ako se u događaj uključi i šira zajednica grada Požege kako kroz financijsku pomoć, isto tako i kroz posjetu utrci koja svake godine privlači imena iz svjetskog biciklizma i ostaje na karti svjetskih biciklističkih događanja.

Sve u svemu uz pohvale za organizaciju i stazu možemo reći da je to bio ugodan biciklistički vikend na stazi Stari Fenjeri u kojoj su uživali i vozači i gledatelji.

Tekst: BK Luks racing team Foto: Vanja Protić