Petak, 30 Siječanj 2015 11:35

Traže obveznu stopu izdvajanja iz proračuna za sport

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SPORTSKE ZAJEDNICE NEZADOVOLJNE PRIJEDLOGOM ZAKONA O SPORTU -

 POŽEGA - Pod domaćinstvom Županije požeško slavonske i Zajednice sportskih udruga i saveza Požeško slavonske županije, a na inicijativu Odbora za lokalni sport HOO održan je sastanak predstavnika sportskih zajednica lokalnog sporta Hrvatske povodom prijedloga nacrta novog Zakona o sportu u kojem se može izčitati da se u prijedlogu nacrta novog Zakona o sportu, lokalnom sport DSCN9400ugrožava opstojnost, kao i funkcioniranje lokalnih sportskih zajednica, te programa koji su unatrag više od deset godina pomagali lokalnim sportskim zajednicama u realizaciji programa javnih potreba u sportu. Skup su pozdravili zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha i gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović. Nakon konstruktivne rasprave svih nazočnih predstavnika lokalnih sportskih zajednica doneseni su zaključci koji će biti upućeni ministru znanosti obrazovanja i sporta dr. sc. Vedranu Mornaru. Evo zaključaka koji su potpisali svi predstavnici skupa kako bi svi sportaši i javnost bila upoznata s zahtjevima lokalnih sportskih zajednica u interesu sportaša i sporta posebno na lokalnoj razini.

Potaknuti aktivnostima oko donošenja novog Zakona o sportu kao i Programa javnih potreba sporta državne razine i proračuna Hrvatskog olimpijskog odbora za 2015. godinu, a uvažavajući značaj i ulogu lokalnih i regionalnih (područnih) sportskih zajednica, koje su okosnica razvoja ukupnog hrvatskog sporta, slijedom sastanka predstavnika sportskih zajednica održanog u Požegi, 26. siječnja 2015. godine obraćamo Vam se  s pozivom za potporu programa i interesa lokalnog sporta.

1. - Predstavnici lokalnih i regionalnih sportskih zajednica razmatrajući Nacrt prijedloga Zakona o sportu suglasno zaključuju da predloženi tekst novog Zakona o sportu nije poticajan ni razvojni za razvoj sporta na lokalnoj razini iz slijedećih razloga:
 - Ne otvaraju se mogućnosti za veće izdvajanje i financiranje programa sporta na lokalnoj razini, te se u tu svrhu traži iznalaženje mogućnosti za utvrđivanje minimalnog postotka izdvajanja DSCN9405iz proračuna na svim razinama za programe javnih potreba sporta,
 - Povećane administrativne obveze i poslovi slijediti će i povećani troškovi, uz ostale zakonske obveze, te slijede dodatna opterećenja za sport na lokalnoj razini za što sportske udruge nemaju kapacitete,
 - Ne otvara se mogućnost za potrebno obrazovanje i osposobljavanje stručnih kadrova za potrebe sporta,
 - Ne daju se mogućnosti ni poticaji za veće uključenje osoba u sportske aktivnosti, a ni bolji uvjeti za treniranje i natjecanja sportaša za postizanje vrhunskih sportskih rezultata (neprihvatljiv način utvrđivanja profesionalnih sportaša),
 - Ne poštuju se principi autonomije sporta i udruga u sportu,
 - Lokalne i regionalne sportske zajednice će u daljnjem roku, a najkasnije do sredine veljače, putem Hrvatskog olimpijskog odbora uputiti konkretne prijedloge i primjedbe na Nacrt prijedloga Zakona o sportu.

2. - Programi poticanja sporta lokalne razine: Aktivne zajednice, Od sportske škole do olimpijskih igara, Olimpijski festival dječjih vrtića i drugi programi potpore Hrvatskog olimpijskog odbora lokalnom sportu dali su značajne rezultate u razvoju sporta i uvjeta za bavljenje sportom na lokalnoj razini te se traži nastavak tih programa uz povećanje sredstava za te namjene, a ne njihovo ukidanje kako se to nalaže Hrvatskom olimpijskom odboru od strane Pomoćnika ministra za sport.

3. - Uloga Hrvatskog olimpijskog odbora u usklađenju i koordinaciji programa lokalnih sportskih zajednica je značajna za razvoj sporta te se traži potpora u tom smjeru, a ne derogiranje te uloge.

4. - Donošenje Nacionalnog programa sporta, koji je bilo potrebno donijeti važećim Zakonom o sportu još 2006. godine, nužno je što prije, radi potrebe utvrđivanja strateških odrednica razvoja hrvatskog sporta, te utvrđivanja programa, aktivnosti, nositelja i dinamike njihovog provođenja, dugoročno ali i na godišnjoj razini.

5. - Predstavnici lokalnih i regionalnih sportskih zajednica ocjenjuju nužnim žurno održavanje sastanka s ministrom.

Tekst: J. Neferović Foto: pozega.hr