Četvrtak, 30 Siječanj 2014 15:31

Neporažena ekipa već treću sezonu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ŽKK “PLAMEN POŽEGA” NIŽE POBJEDE -

POŽEGA – Ženski košarkaški klub “Plamen Požega” nastavlja nizati pobjede u 2. HKL te gotovo dvije i pol godine Plamene neznaju za poraz. Nakon teškog gostovanja u Virju kod “Podravca” ostale su neporažene te već četiri kola prije kraja prvenstva praktično osigurale vodeću poziciju u drugoj ligi. Već sada se mogu pripremati za kvalifikacije u koje prenose dva boda. Predpostavka je da ih u kvalifikacijama čeka Croatia 2006 i Borovje, oba kluba su iz Zagreba.

PODRAVAC - POŽEGA    59:85
(11:17, 28:21, 10:24, 10:23)
VIRJE – Sportska dvorana. Gledatelja 50. Suci: Papp i Jež (oba Ludbreg).
PODRAVAC: Senjan, Šimunić 6, Nikšić 15, Farkaš, Molnar 13, Križić, Vinković, Baruškin, Brezak, Da.Bukovčan 11, Di.Bukovčan 14, Hrastić,
POŽEGA: M.Lovrić 20, P.Lovrić 13, Tadić, Šegota 2, L.Soldo, K.Soldo 17, Le.Hrmić 14, Horvat 9, La.Hrmić, Šišak-Abramović, Mihelić 1. Trener Vladimir Englman.
U prvoj četvrtini Požega je stekla prednost od 6 koševa. U drugoj četvrtini malo opuštenija igra vodeće ekipe na tablici i to su znale iskoristiti igračice Podravca, pa se na odmor otišlo s prdnošću domaćih igračica s 1 košem. Jasno u poluvremenu je bilo kritike igračicama od trenera Englmana i već u trećoj četvrtini sve je došlo na svoje. Požega je taj period dobila s 14 koševa razlike. Posljednja etapa utakmice je također bila u znaku prvakinja i utakmica je završila uvjerljivom pobjedom Požege od 26 koševa razlike.


 Tablica
PLAMEN POŽEGA                 6   6   0   545:275   10   +270
PODRAVAC                            6   4   2   336:271   10     +45
BROD NA SAVI                      6   4   2   355:395   10      -40
MURSA                                  6   2   4   375:385     8      -10
BROD                                    5   1   4   247:359     6    -112
VINDI                                     5   0   5   217:370     5    -223

Plamene su i prošle godine ostvarile plasma u 1. HKL bez poraza, ali su odustali od najvišeg ranga natjecanja zbog nedostatka sredstava. Sezonu ranije također je ostvaren plasma kroz kvalifikacije, no tada su Plamene odustale od kvalifikaciske utakmice sa predposljednjom ekipom iz A1 lige ŽKK “Raguza” iz Dubrovnika ponovo zbog nedostatka sredstava i daljine putovanja koje traže veći financijski iznos koji je prezahtjevan za požeške košarkašice.
 - Nismo se odlučili na najviši rang natjecanja zbog nedostatka sredstava. Danas bi možda ta odluka bila drugačija obzirom na novi model financiranja klubova. Naime klubovima nikada nije bilo lakše. Nakon što je gradonačelnik Vedran Neferović u dogovoru sa Savezom sportova i udrugama prihvatio sugestiju o sufinanciranju udruga a posebno riješenjem prijevoza. Ako bi se dogovorili sa gradonačelnikom oko prijevoza i sponzorom ali i drugim sponzorima osim Plamena, vjerojatno bi igrali najviši rang natjecanja. Međutim i to će biti teško ako znamo da nas u A1 HKL čekaju putovanja u Dubrovnik, Omiš, Split, Šibenik, Zadar, Gospić, Rijeku, Pulu te 2 puta Zagreb. Naš sponsor Plamen sam nije mogao iznijeti sve troškove. Treba naglasiti da ŽKK “Plamen Požega” godinama egzistira zahvaljujući sponzoru Plamenu, a posljednje tri godine iskljućivo zahvaljujući Plamenu. Nadamo se da smo rezultatima opravdali ulaganje, ne samo rezultatima veći i radom sa tim mladim ljudima na što smo posebno ponosni. Danas ponovo imamo tri igračice na širem spisku reprezentacije (Petra Lovrić, Lana i Lea Hrmić). Petra je i prošle godine bila u Juniorskoj reprezentaciji no nažalost na početku priprema imala je povredu koljena te nije otišla na prvenstvo - kaže trener Vladimir Englman.
ŽKK “Plamen Požega” sa drugom ekipom, uglavnom juniorke i kadetkinje, igra treću ligu (B1) u kojoj također drže vodeću poziciju. Jedini poraz je za zelenim stolom jer KK “Mladost” nije željela pomaći termin odigravanja utakmice a klub istovremeno nije mogao biti u Varaždinu i Čačincima.

NOVI NAČIN FINANCIRANJA KLUBOVA POŽEŠKOG SPORTSKOG SAVEZA


Klubovi rasterećeni troškova prijevoza


Trener Vladimir Englman: Nikada klubovima nije bilo lakše.
Prošlogodišnjom odlukom grada Požege svi požeški klubovi, članovi Požeškog sportskog saveza rasterećeni su nekih briga oko fiannciranja, a to je stavka prijevoza, koja je mnogim klubovima, a posebno onima koji se nalaze u višim rangovima natjecanja najveća stavka u troškovima. Oni su ovom odlukom rasterećeni jedne velike brige, jer sada na natjecanja odlaze rasterećeni i znatno sigurnije nego do sada kada se putovanje često i improviziralo. O tome smo porazgovarali sa trenerom muške i ženske ekipe košarke Vladimirom Englmanom, koji posljednjih nekoliko godina ostvaruje dobre uspjehe, a kandidiran je i za gradsku nagradu uspješnog trenera. 


Na snazi je novi način financiranja klubova Požeškog sportskog saveza, koliko je realan i što on znači za klubove?


 - Nikada klubovima nije bilo lakše. Ono što je do sada bilo najteže i najskuplje to su prijevozi, i usljed nedostatka sredstava prilazilo se raznim načinima prijevoza sportaša, a sve na uštrb sigurnosti. Nemogu se ne prisjetiti sa kakvim smo sve prijevozima putovali kroz BIH prema moru, a onda je svu tu muku prepoznala uprava Plamena i riješila nam kvalitetan kombi. Od tada smo se preporodili. No problem je ostao ostalim klubovima koji su to riješavali sa više ili manje uspjeha. I prije smo pokušavali sa odgovornima u gradu riješiti taj problem no nije bilo razumjevanja. Tek je nedavno došao u PŠS kvalitetan kombi no i to je premalo obzirom na broj korisnika, no u svakom slučaju bolje nego do sada. Gradonačelnik Vedran Neferović odmah je prepoznao problem i riješio ga na najbolji mogući način. Znate li što sada znači i roditeljima kada su sigurni da im djeca putuju kvalitetno i sigurno. Koliko je to rasterećenje za sportske djelatnike jer vjerujte ogromna je odgovornost prevoziti tuđu djecu i još u neadekvatnim prijevoznim sredstvima. Naglašavam da je to još najvažnije za mlađe kategorije. No jednako tako bi upozorio da se ova dobra namjera i kvalitetno rješenje nesmije zloupotrijebiti od strane sportskih djelatnika i udruga, kako ga nebi izgubili. Ovo se mora regulirati i decidirano reći, kada, tko i na kojoj relaciji može koristiti prijevoz, nema potrebe razbacivati sredstva tamo gdje to nije potrebno. Također ovaj način financiranja pokazuje tko je kroz proteklo razdoblje bio zakinut. Jer kad klubovima direktno platite fiksne troškove onda vidite koliko on stvarno i košta. Naravno zbog specifičnosti situacije ne govorim o ŽKK “Plamen Požegi” nego općenito o sportskim udrugama. Na portalu je potpuno krivo izašao tekst u kome se kaže kako su pojedinim urugama porasli prihodi, očito netko nezna problematiku, to nisu prihodi tih udruga nego rashodi. To su osnovni troškovi sustava natjecanja, a sportske udruge nisu dohodovne pa da ostvaruju prihode osim od sportske djelatnosti, prodaje karata, članarine i sl… Iako nisam član uprave KK “Požege” već samo trener moram reći da se kroz ovaj način vidi koliko je ta udruga godinama bila zakinuta u sredstvima iz Saveza jer nije se cijenio rad sa mlađim uzrasnim kategorijama a upravo oni pored NK “Slavonije” i NK “Požege” igraju najviše (4) Liga natjecanja sa mlađim kategorijama po cijeloj Slavoniji. Osobno mislim da je ovaj način financiranja apsolutno realan i ostvariv i prije svega pravičan. Čitavi projekt financiranja iznosi 1,7 % proračuna što je malo sredstava obzirom na broj konzumenata sporta, djece sportaša, sportskih djelatnika, ljubitelja sporta (gledatelja) i dr…, kao i rezultata koji sport kao djelatnost daje (zdrav život pojedinca i nacije, borba protiv ovisnosti, alkohola ili opijata i sl…) Davno smo prije upozoravali da su izdvajanja za sport u drugim sredinama veća i da se kreću na nivou 5%.

Koji su problemi još prisutni u sportu koje još treba riješavati?

 - Svakako je problem broja djece koji se u školama smanjuje, te dolaska djece na sportske objekte. Kako privući djecu da se bave sportom? U ovom dijelu svakako treba očekivati od struke u školi da usmjeravaju dijecu u sport, nekada su nastavnici i profesori dovodili ili slali djecu klubovima, i radili prvu selekciju u sportu, danas je toga suviše malo ili beznačajno. No i na nama sportskim djelatnicima je da djecu zainteresiramo za sport, maknemo ih sa ulice, iz kafića i dignemo ih od laptopa, ili tableta, maknemo ih sa fejsa. Pokazalo je djelovanje sportske inspekcije na još jedan veliki problem u sportu a to je struka. Imamo problem sa premalim brojem osposobljenih sportskih radnika (trenera). Svakako se mora iznaći način kako osigurati školovanje  trenera. Jedan veliki problem koji je kod nas u Požegi riješen za razliku od drugih sredina je Lječnički pregled sportaša. Uz pomoć zdravstvenih djelatnika u početku dr. Glavića, a prije svega dr. Drkulca i Saveza koji je na vrijeme reagirao (prije 7-8 godina) zajedno sa Županijskom zajednicom sportskih saveza, to za sada imamo kvalitetno riješeno. Svakako treba napomenuti da što prije treba izabrati novog predsjednika u požeškom savezu jer u ovom zrakopraznom prostoru a koji traje već gotovo 6 mjeseci rad saveza nije adekvatan rezultatima u sportu. Moramo priznati da na veličinu grada i broja stanovnika sportski rezultati su odlični, prije svega zahvaljujući njegovom “veličanstvu” volonterima. Po meni a nadam se da je to i intencija Grada, treba u što skorijoj budućnosti riješiti pitanje sportskih objekata. Jedno je izdvajanje za sport kao aktivnost, a drugo za izgradnju i održavanje objekata. Naravno da je i to u korist sporta no uzalud objekti ako na njima nema tko trenirati ako udruge propadnu, također tako uzalud rad u sportskim udrugama ako nemaš gdje kvalitetno trenirati. No sportski objekti su vlasništvo grada Požega i neprirodno je da tolikom vrijednosti grada upravlja udruga koju uzgred Grad nije ni osnovao, i nema nikakvu formalnu kontrolu. Sa ustanovom ili javnim poduzećem imali bi nadzor nad svojom vrijednom nekretninom – zaključuje i svojim prijedlozima potiče razvoj sporta Vladimir Englman.