Nedjelja, 07 Siječanj 2018 15:22

Caffe bar Rubikon pobjednik turnira po treći puta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

27. BOŽIĆNI MALONOGOMETNI TURNIR “POŽEGA 2017“ -

POŽEGA – Pred 1200 gledatelja sinoć u dvorani Tomislav Pirc odigran je završni čin Božićnog malonogometnog turnira Požega 2017. Bio je to šlag na tortu odličnog turnira koji je zaista mogao zadovoljiti sve ljubitelje nogometa, posebno završni dio od osmine finala koje je krenulo onom IMG 2479spektakularnom utakmicom Crne legije i CB Samsona, pa do završnog obračuna Legije i Caffe bara Rubikon.

Vallis Aurea – Očna optika Abrić 0:0 (4:3)

Nakon što su u uvodu u seniorski dio finalne večeri limači Mladosti iz Pavlovaca pred gotovo potpuno punim tribinama slavili protiv vršnjaka iz Požege na teren su u borbi za 3. mjesto i 5.000 kuna istrčali Vallis Aurea i Očna optika Abrić. Kako se i očekivalo bila je to rovovska borba sa sličnim planom igre – sačuvati svoj gol, a u napadu će se već nešto napraviti. U 4′ prva prijetnja Abrića, Nikolaš i Jakešević sve su odlično pripremili za Plešića koji je malo zakasnio pa nije dobro zahvatio loptu u izglednoj situaciji. Na sljedeće uzbuđenje čekalo se do 14′ kada su lijepo kombinirali Ančurovski i Jakovljević, a udarac ovog prvog zaustavlja vratar Abrića. Bio je to znak da se utakmica konačno budi, u sljedećoj minuti Ivan Peharda iz auta šalje loptu kroz čitavu obranu Abrića no na drugoj strani kasni Ančurovski. Nekoliko sekundi kasnije Šubara oduzima loptu na sredini, sjurio se prema golu  i odapeo s 10-ak metara no pogodio je samo – gredu. U 19′ Valentić dugom prizemnom loptom odlično pronalazi Šubaru pred golom Abrića, ovaj pokušava petom skrenuti loptu no Matko Kovačević je izašao s gola i blokirao taj pokušaj.

IMG 2421Drugo poluvrijeme dobrim pokušajem otvara Solić, ali njegov odličan udarac “špicom” u korner skreće Kovačević. U 24′ u izglednoj situaciji nakon auta našao se Jakovljević, no nije dobro zahvatio loptu i obrana Abrića je to raščistila i lansirala brzu kontru koju udarcem završava Jakešević, no u posljednji trenutak u udarac mu ulazi Peharda i skreće je u korner. Iz tog ubacivanja Abrići opasno prijete preko Domagoja Kovačevića koji je bio za malo neprecizan. U 28′ novi pokušaj Domagoja završava u bloku, a odbijenu loptu Plešić šalje iznad Petkovićevog gola. Nakon toga Vallis Aurea preuzima posjed a odlučuju se na pokušaje izvana što obrana Abrića bez problema kontrolira i vreba kontre poput one u 31′ kada je Golić imao odličnu priliku oči u oči s Petkovićem no umjesto šuta odlučio je tražiti Grbeša koji to nije očekivao pa je zakasnio na tu loptu. I u 36′ opasnost pred Petkovićem, ovoga puta Novinc se našao u odličnoj prigodi nakon Grbešove asistencije, no na vrijeme mu je u udarac ušao Šubara. Za kraj po jedna dobra intervencija vratara, najprije je Petković zaustavio pokušaj Nikolaša iz blizine, a Kovačević Pehardin prizemni pokušaj s 10ak metara. Igrači su s terena ispraćeni aplauzom unatoč činjenici da golova nije bilo, a i zaslužili su ga, bila je to vrlo dinamična i zanimljiva utakmica bez obzira na razočaranje nakon ispadanja u polufinalu.

IMG 2442O osvajaču trećeg mjesta odlučivala je lutrija sedmeraca koju je uspješno otvorio Jakovljević, a isto je pošlo za nogom i Domagoju Kovačeviću. U drugoj seriji uspješni su bili Solić i Golić, a bez odgovora su  vratare ostavili i Valentić i Grbeš. U raspucavanje su krenuli Valentić koji je i drugi puta precizan, te Domagoj Kovačević koji je odapeo snažno ali točno u Petkovića tako da je treće mjesto otišlo put Pleternice.

Nakon dvoboja za 3. mjesto odigrano je finale juniorskog turnira u kojem je Mladež HDZ-a TO Centar s uvjerljivih 3:0 bila bolja od Fitness kluba Play, a sjajnom partijom istaknuo se igrač NK Zagreba Josip Brkić koji je postigao dva pogotka te imao asistenciju u prvoj minuti utakmice za Soldića.

Caffe bar Rubikon – Crna legija  3:0

Strijelci: 1:0 Jakić (4), 2:0 Jakić (36), 3:0 Jović (39)

IMG 2509Rubikon: Maričević, Kao, Glavaš, Terzić, Ivanović, Vlaović, Eller, Kašljević, Akmačić, Jović, Jakić, Severović

Crna legija: Vasić, Velimirović, Duje Kustura, Mislav Kustura, Jelavić, Jurjević, Gudelj Velaga, Šestić

Finale se odigralo pred zaista krcatom dvoranom, možda 10-ak praznih sjedalica debelo je kompenzirano brojnim gledateljima koji su sjedili ili stajali po prolazima tako da je kapacitet dvorane od 1200 ljudi definitivno premašen. Svoje navijače iz Nove Gradiške imao je Rubikon, dok su oni koji su podržavali Crnu legiju stigli iz svih krajeva Hrvatske, od Vukovara do Dalmacije tako da je atmosfera u dvorani bila sjajna, poticajna za igrače koji su svima zahvalili odličnom partijom. Prve opasnosti kreirao je Matej Ivanović nakon dva kornera, najprije je prsima smirio jednu dugu loptu i iz voleja prekrasno tukao no lopta je negdje zapela u bloku i otišla u novi korner. Iz njega je lopta ponovno došla do istog igrača koji je sada tukao vrhom patike, a Crnu legiju je ovoga puta spašavao Mislav Kustura koji je izbio s crte. U 4′ vodstvo IMG 2537Rubikona, Kristijjan Jakić primio je loptu na 6-7 metara od Vasića koji mu je krenuo ususret, no Jakić je brzo reagirao i poslao mu loptu kroz noge u mrežu za veliko slavlje navijača Rubikona. Držali su žuti posjed i nakon tog vodstva, kontrolirali utakmicu i pomalo je pokušali umrtviti, no Crni su čekali svoju šansu i dočekali je u 6′ kada je Dario Šestić ostao usamljen na 7-8 metara iskosa no u posljednji trenutak u blok mu je ušao Eller. Minutu kasnije sjajni Eller je u glavnoj ulozi na suprotnoj strani, sjajno se sjurio kroz trojicu suparnika i odlično tukao na drugu no njegov udarac prolazi između vratnice i za stotinku zakašnjelog Ivanovića. Osma minuta donosi doličan pas Mislava Kusture za Velagu čiji pokušaj pogađa mrežu, no s vanjske strane. Odmah slijedi odgovor s druge strane, Velaga je petljao na centru, Niko Jović mu je oduzeo loptu, sjurio se prema golu Legije i sjajno pucao pod gredu, ali Vasić je reagirao fenomenalnom paradom i Rubikon je dobio samo korner. U 10′ još malo nogometne čarolije iz repertoara Mislava Kusture koji je s dva lažnjaka “slomio” Jovića, no dok se namjestio na šut omaleni igrač Rubikona se vratio i blokirao njegov pokušaj. Sve ovo se izdogađalo u samo 10 minuta, a bilo je tu naravno i još manje opasnih pokušaja, došlo je vrijeme za malu kreativnu pauzu pa sljedeću veliku IMG 2595prigodu čekamo do 17′ kada je vatra na obje strane, najprije Akmačić fenomenalno jednu dugu loptu prosljeđuje do Ivanovića koji dobro puca ali Vasić još jednom sjajno reagira i hvata tu loptu. Odmah je vratar Crne legije otvorio kontru preko Šestića koji je fauliran, a isti igrač iz njega lijepo poslužuje Velimirovića čiji je pokušaj otišao na drugu vratnicu gdje je sam Velaga no on s 3 metra nevjerojatno pogađa u vratara Rubikona Maričevića. Za kraj Crna legija je bila na milimetar od poravnanja, sjajno su kombinirali Šestić i Duje Kustura ali završni udarac je odbijen u korner iz kojeg lopta dolazi ponovno do Duje koji je svladao i Maričevića ali ga je zaustavila greda.

I drugi dio kreće vatreno, prvi je zaprijetio Severović opasnim šutem tik pored vratnice, a u istoj 21′ odgovara i Legija preko Velimirovića koji je lijepo kombinirao s Velagom i izišao u odličnu situaciju ali od nikud se stvorio Eller i još jednom odlično blokirao protivnički pokušaj. Nakon nekoliko minuta zatišja u 28′ Nikola Eller ponovno sjajno prolazi kroz sredinu terena, odigrava za Vlaovića koji odlično puca, no Vasić čudesno brani, a jednako sjajna reakcija je i nakon odbijene lopte koja je ponovno došla do nekoga u žutom dresu. Odgovor Crne legije dolazi preko Jurjevića čiji je udarac krajnjim IMG 2617naporom zaustavio Maričević skrenuvši loptu u korner. Gotovo identična situacija minutu kasnije na drugoj strani, ponovno je opasan Eller, a Vasić nesavladiv! U 32′ Velimirović savršeno pogađa loptu volejem no Terzić je bio na pravom mjestu i lopta umjesto u golu završava na njegovim leđima i u korneru. Isti igrač imao je priliku možda odlučiti pitanje pobjednika 30-ak sekundi kasnije kada se našao sam pred Vasićem no vjerojatno ga je iznenadila lopta koju nije pokupio nitko od obrambenih igrača Crne legije pa ju nije niti uštopao. 34′ donijela je još jednu briljantnu reakciju vratara Rubikona, ovoga put čudesno je izvukao loptu iz svog donjeg desnog kuta nakon pokušaja Duje Kusture. Minutu nakon toga Ivanović prekrasno poslužuje Kašljevića koji jednako dobro puca, ali ovoga puta se ista ona greda koja je zaustavila Kusturu na kraju prvog dijela zaustavlja i njega. Bila je to ipak najava gola Rubikona koji je stigao u 36′. Više od pola posla obavio je Terzić koji se oslobodio svog čuvara i iskosa snažno tukao i pogodio vratnicu, a lopta se odbila do usamljenog Jakića kojem nije bilo teško ubaciti je u mrežu za 2:0. Nakon drugog pogotka Crna legija je izvadila vratara, no nisu uspjeli to iskoristiti, dapače, Rubikon je do kraja bio opasniji pa je tako u 38′ Eller prekrasno poslužio Ivanovića koji je dobro tukao IMG 2690ali se Velimirović pokazao kao uspješan i u ulozi golmana. Minutu kasnije sve je bilo odlučeno, Niko Jović povukao je loptu po lijevoj strani, odapeo s nekih 12-13 metara i od vratnice pogodio za konačnih 3:0 i treću titulu Rubikona na slavonskoj Kutiji.

Nakon velikog slavlja Žutih gradonačelnik Požege Darko Puljašić dodijelio je pehare te nagrade najboljim pojedincima. Najbolji strijelac turnira je mladi Mirko Soldo iz ekipe Fitness klub Play koji je postigao 9 golova, najbolji vratar je Marko Maričević iz Rubikona, a iz pobjedničke ekipe izabran je i najbolji igrač turnira – Nikola Eller.

– Prije svega se moram zahvaliti svojim suigračima koji su bili odlični čitav turnir, mislim da smo odigrali odličan turnir od početka do kraja i da smo zasluženo osvojili. Turnir je bio odličan i sve pohvale organizatoru, nadam se da se vidimo i sljedeće godine u Požegi – rekao je najbolji igrač turnira Nikola Eller.

IMG 2673I zaista, turnir je bio fenomenalan, na prste jedne ruke se mogu nabrojati utakmice koje su bile “dosadne”, tribine su bile sjajno popunjene, suđenje vrlo dobro, igrači iznimno korektni i sportski raspoloženi. Pobjeda Rubikona apsolutno zaslužena, svakoj utakmici znali su što žele i kako do toga doći te su postali definitivno ekipa bez koje ovaj turnir nije isti, uostalom osvojili su ga tri puta u 21. stoljeću i njihovo ime je ponovno upisano na požeškog Zlatka!

Tekst: M. Jozić Foto: A. Protić