Subota, 02 Rujan 2017 10:33

Dom sufinanciran s 316 tisuća kuna otvorila ministrica regionalnog razvoja Žalac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MJEŠTANI BERTELOVACA DOBILI NOVO UREĐENI DRUŠTVENI DOM -

BERTELOVCI - S veseljem su stanovnici Bertelovaca, sela na području općine Jakšić, njih nešto preko 150, a posebno oni mladi, dočekali uređenje svog Mjesnog doma. Bit će to središte svih događanja u selu, mjesto okupljanja i mjesto obilježavanja, od rođenja, krstitki, pričesti i krizmi, svatova, godišnjica ali i karmina, jer je to jedini prostor u selu. Do sada je bio neuređen, čak i oronuo i trebala mu je hitna obnova. Rješenje su našli u općini Jakšić i natječaju Ministarstva regionalnog razvoja iz kojega su povukli sufinanciranje u visini od 316 tisuća kuna.

- Zahvaljujem svima koji su nam pomogli da obnovimo i uredimo ovaj derutni dom. Općina Jakšić je u proteklom razdoblju realizirala nekoliko projekata, od IPARD-a do EIB-a, a prošle godine uspjeli smo završiti i naš dječji vrtić. Kritizirali su me neki da pravim muzej, da neće biti djece za vrtić, a ja s ponosom govorim, vrtić je u nepunih godinu dana popunio svoje kapacitete od 70 djece, a upravo otvaramo četvrtu odgojnu skupinu za još dvadesetak djece koja su bila na čekanju. To govori da smo bili u pravu, da smo napravili nešto za mlade obitelji da ovdje ostanu i ne odlaze izvan Hrvatske - rekao je načelnik općine Ivica Kovačević, koji još nabraja učinjeno, 19 km kanalizacije, 25 km vodovoda, uredili nekoliko područnih škola, u svim naseljima n ova elektroenergetska mreža, a sve financirano iz fondova ministarstava i EU. U postupku izvođenja još je nekoliko projekata i sva naselja općine Jakšić dobit će vodovod i kanalizaciju, novu LED javnu rasvjetu, asfaltirane sve ulice i uređeni svi mjesni domovi, a Bertelovci su prvi.

Svoju zahvalu ministrici i ministarstvu izrekao je Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je napomenuo da su u protekloj vlasti četiri godine zaboravili na Slavoniju. - Danas je slika obrnuta, jer ova ministrica i Vlada RH zna što Slavoniji treba, domovina vraća dug prema Slavoniji i želi je izgraditi. Naša županija ima 277 naselja i mi nećemo stati dok i zadnja područna škola ne bude obnovljena, i neće biti niti jedna ugašena, nećemo stati dok i ovakvi domovi u svim naseljima ne budu obnovljeni na ovakvoj razini. Mi imamo pravo kao i svi na dobar društveni standard, međutim imamo i ljudi u našoj sredini koji se vole bacati blatom, kroz medije napadaju načelnika. Ovaj načelnik je došao kada u općini Jakšić ni centar nije imao infrastrukturu, a sada sva naselja imaju. Pokazao je kako se voli Jakšić, pokazao kako se radi. Ovi gubitnici imaju se pravo ljutiti, a ja načelniku čestitam i pozivam sve vijećnike da održa zajedništvo i dostojanstvo. Nećemo se zaustavit dok ne dosegnemo razvoj Beča.

Svečanu vrpcu na novo uređenom Mjesnom domu prerezala je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. - Ovaj dom je primjer našeg odgovora na razvoj lokalne zajednice i jačanje regionalnog razvoja. U 2017. godini smo na području Požeško-slavonske županije financirali deset ovakvih infrastrukturnih projekata vrijednosti 4,76 milijuna kuna. Korištenje europskih sredstava podigli smo na višu razinu a mi u ministarstvu radimo kako bismo olakšali njihovo korištenje i što lakše realiziranje projekata. Trenutno je na području Požeško-slavonske županije u provedbi 132 projekta koja imaju potporu ministarstva u iznosu od 145 milijuna kuna. Znam da se svi zajedno, općine i gardovi s županijom može još puno bolje a i kroz projekt Slavonija.

Mjesni dom i sve okupljene goste i mještane blagoslovio je župnik Tihomir Jurašić, a svima su zasvirali tamburaši HKUD Slavonac iz Jakšića.