Subota, 02 Rujan 2017 10:17

Položila kamen temeljac za novi trg u Pleternici i Muzej bećarca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTRICA REGIONALNOG RAZVOJA GABRIELA ŽALAC U RADNOJ POSJETI GRADU PLETERNICI -

PLETERNICA - Jedan od najplodnijih gradova kad su u pitanju povlačenja sredstava za projekte iz državnih i europskih fondova je grad Pleternica. Ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac koja je došla u radni posjet gradu Pleternici, gradonačelnica Antonija Jozić upoznala ju je s brojnim projektima koji su u Pleternici napravljeni u proteklom razdoblju, ali i s projektima koji se kandidiraju, a za njih imaju svu potrebnu dokumentaciju. To je dvadesetak raznih projekata ukupne vrijednosti 373 milijuna kuna.

Jedan od odobrenih projekata je iz prekogranične suradnje vrijedan 17,5 milijuna kuna, u kojemu će grad Pleternica dobiti novi Gradski trg i Muzej Bećarca, a partner grad Tomislavgrad iz BiH Muzej gange. Projekt je u cijelosti financiran sredstvima EU. Nazočnost ministrice Žalac iskorištena je da se položi i kamen temeljac za te radove.

- Ovo je za pohvalu da jedan ovakav mali grad na ovaj način koristi sredstva EU i ministarstva za svoje projekte, a posebno što su se uključili i u projekte prekogranične suradnje. Ta suradnja su i cilj kohezijske politike EU. Kod vas je ovdje uključen i neiskorišten turistički potencijal. Program prekogranične suradnje je za nas posebno interesantan, jer imamo brojne županije uključene u prekogranične suradnje, tri sa državama članicama i tri sa državama nečlanicama Europske unije - istakla je ministrica Žalac, koja je najavila da slijedi novi sastanak sa svim županima i regionalnim koordinatorima u vezi donošenja novog Zakona o regionalnom razvoju i drugačijem i učinkovitijem sustavu. Donijet će se i Zakon o potpomognutim područjima koji nikada nije donesen, a ovdje u Slavoniji ima mnogo takvih područja. Ti zakoni bi trebali doprinijeti da se ljudi ne iseljavaju. Nikada nije bilo više novaca na tržištu u Hrvatskoj a na nama je da se povežemo i prijavimo na dostupna sredstva.
- Mi ćemo biti prvi grad u svijetu koji će imati Muzej bećarca, prvi smo zaštitili ovaj naziv. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji ima svoju hidroelektranu, po mnogo čemu je Pleternica prva. Muzej bećarca će se nalaziti na istoimenom Trgu bećarca, a od danas kreće i prva faza izgradnje našeg interpretacijskog centra. Od danas u Pleternici počinje provedba europskog projekta Drugog poduzetničkog inkubatora u Pleternici. Današnji dan bit će zapamćen u Pleternici po provedbi dva velika projekta, a i polaganju kamena temeljca za naš Trg bećarca. Na ovom trgu uz muzej bit će brendirana Pleternica kao turistička destinacija, to je promocija naših gospodarstvenika i OPG-a, a ovdje će biti i središte, početak i završetak svi9h događanja u Pleternici - istakla je gradonačelnica Antonija Jozić.

- Ovaj predivan mali grad prikazat će ovdje gdje smo rođeni, smjer u kojem idemo, ali i pokazati da se kultura može i kroz pjesmu bećarca zaštititi na svjetskoj razini. Zbog ljubavi prema ljubavi i zemlji nastao je bećarac, ta pjesma je dala i štih i podbadanje, prenosila se poruka kroz bećarac. Dobro je što se ta tradicija i naša kultura nije zaboravila, ali ovaj projekt je i poruka mladim ljudima da nije istina da se ništa ne može, da razmisle da se i ovaj prostor može napuniti, treba pripremiti svoje proizvode i prodavati. To je odgovor za sve mlade ljude i njihove obitelji, gdje ćemo živjeti. Nema u svijetu kraja koji je lijep kao prostor naše Požeško-slavonske županije. Stisnimo se zajedno i pokažimo svima što to ova časna Slavonija može ponuditi Hrvatskoj i izvan granica. Iz ponosa i inata, pozivamo probudi se Slavonijo, mi znano i želimo i hoćemo biti jednako bogati kao ostali u Europi - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji dodaje da će ovdje mladost ponovo zapjevati.

U polaganju kamena temeljca ministrici Žalac pomogla je gradonačelnica Jozić, župan Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić. Članovi KUD-a Orljava i KUD-a Rama iz Pleternice otpjevali su nekoliko bećaraca a u nekoliko stihova uključili su i same čelnike i ministricu. Radove na trgu i muzeju izvodit će Presoflex gradnja, a radovi i kompletno uređenje odvijat će se u nekoliko faza i trajati će svakako nekoliko godina do konačnog projektnog izgleda.