Utorak, 04 Srpanj 2017 17:37

Za predsjednika Domagoj Oreški (NL), a njegov zamjenik Mario Glavaš (HSS)

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

U DRUGOM POKUŠAJU OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE JAKŠIĆ KONSTITUIRANO U POTPUNOSTI -

JAKŠIĆ – Ponovno uz dramatičnost i razna natezanja uspjelo se do kraja formirati Općinsko vijeće općine Jakšić i dobiti svog predsjednika i zamjenika predsjednika.

Konačno su i vijećnici nezavisnih lista i SDP-a koji su prošlu sjednicu napustili,IMG 2434 položili prisegu, te tako zapravo i postali vijećnici, jer su do sada samo bili izabrani kandidati na izborima. Inače Vijeće ima dosta šarolik sastav, koalicija HDZ-HSS 6 vijećnika, NL nositelja Zdenka Biondića 3 vijećnika, NL nositelja Domagoja Oreškog 2 vijećnika, NL nositelja Mladena Raguža 1 vijećnika i SDP 1 vijećnika.

Prva drama nastala je kad su voditelju konstituirajuće sjednice Bošku Obradoviću na stol došla dva prijedloga, oba s potpisima po 7 vijećnika, iako Općinsko vijeće broji samo 13 članova. Kad se ustanovilo da su neki vijećnici svoje potpise dali na obje liste, predstavnica Ureda državne uprave Antonija Jurković, morala je vijećnike pozvati da se izjasne kojoj listi daju pravovažnost, te kojoj listi uskraćuju svoj potpis. Kako je sada lista na kojoj je kandidiran Domagoj Oreški s Nezavisne liste grupe birača za predsjednika vijeća dobila potrebnu natpolovičnu većinu glasova, on je izabran za predsjednika, te dalje preuzeo vođenje sjednice.

No malo se zakompliciralo kod izbora zamjenika predsjednika, jer prijedlog za Boška Obradovića (HDZ) nije dobio potrebnu većinu, nego samo 6 glasova, dok su ostali vijećnici bili protiv ili suzdržani. Na ponovljenom glasovanju situacija je bila identična, pa se pribjeglo novom kandidiranju. Za novog kandidata za zamjenika predsjednika predložen je Mario Glavaš (član koalicije HDZ-HSS, iz HSS-a), a taj prijedlog je i dobio potrebnu većinu.

Načelnik općine Ivica Kovačević, čestitao je svim vijećnicima na izboru u Općinsko vijeće, a posebno izabranim predsjedniku i zamjeniku, te sve pozvao na jedinstveni i konstruktivni rad u interesu općine i stanovnike općine Jakšić. Načelnik općine predložio je i dopunu dnevnog reda jednom točkom koja zbog svoje hitnosti traži odluku prije godišnjih odmora. Predloženo je da Općinsko vijeće donese Odluku o osnivanju još jedne jasličke skupine u Dječjem vrtiću, budući da ima 19-ero djece na čekanju, a Ministarstvo je dalo pozitivan odgovor na prijedlog. Trebalo je dati ovlasti načelniku općine i direktorici dječjeg vrtića da podnesu zahtjev Ministarstvu, te da se do rujna obave sve radnje, nabavi potrebna oprema, raspišu javni natječaji za prijem novih odgojitelja, raspišu natječaji za uređenje novog prostora za djecu, te da se od rujna djeca upišu u novi vrtić. Tada bi Dječji vrtić Jakšić bio u potpunosti popunjen, jer su sva djeca koja su išla u vrtiće u Požegi i Pleternici u međuvremenu upisana u Jakšić, što je upravo potpuno opravdanje za postojanje vrtića u Jakšiću.

Uglavnom malo zbog nesnalaženja novih vijećnika i novog predsjednika, nepoznavanja Poslovnika i Statuta, došlo je do jalove diskusije koja nije imala svog kraja, dok predsjednik Oreški nije tu točku dao na glasovanje. Podržana je odluka s 12 glasova za, a samo je Mladen Raguž s NL grupe birača bio protiv te odluke o proširenju Dječjeg vrtića za jednu jasličku grupu djece od 1 do 3 godine.