Četvrtak, 06 Srpanj 2017 10:19

Općina Velika najtransparentnija

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ANALIZA PRORAČUNSKE TRANSPARENTNOSTI ŽUPANIJA, GRADOVA I OPĆINA -

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina, a u ovom se radu prikazuju rezultati najnovije analize provedene od studenog 2016. do ožujka 2017.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2015.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.; prijedlog proračuna za 2017.; izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Naravno, objava pet proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica ne podrazumijeva ni njihovu apsolutnu proračunsku transparentnost, ni apsolutnu odgovornost njihovih vlasti. No, objava dokumenata znači da se lokalne jedinice barem pridržavaju Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama i prvi je korak prema potpunijoj proračunskoj transparentnosti kao neophodnom preduvjetu za značajniju participaciju građana u odlučivanju o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava.

Kada je riječ o razini transparentnosti proračuna županija, gradova i općina u našoj županiji najtransparentija je Općina Velika sa svih 5 objavljenih dokumenata. Slijede ju Grad Lipik te Općina Brestovac i Općina Kaptol sa 4. S tri objavljena dokumenta slijedi Pakrac, dok Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Općina Čaglin i Općina Jakšić imaju objavljena dva dokumenta. Najlošiji na ovom popisu sa samo jednim objavljenim dokumentom su Grad Kutjevo i Grad Pleternica.

Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, tijela javne vlasti obvezna su na mrežnim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku, između ostaloga, objavljivati i godišnje planove, izvješća o radu, financijska izvješća i druge odgovarajuće dokumente koji se odnose na područje njihova rada, te podatke o izvoru financiranja, proračun, financijski plan ili drugi odgovarajući dokument kojim se utvrđuju njihovi prihodi i rashodi, kao i podatke i izvješća o izvršenju proračuna, financijskog plana ili drugog odgovarajućeg dokumenta.

Kako bi se zadovoljilo načelo transparentnosti, Zakon o proračunu propisuje da lokalne jedinice moraju u službenom glasilu objaviti: proračun i projekcije proračuna, odluku o privremenom financiranju, izmjene i dopune proračuna te opći i posebni dio godišnjeg i polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna. Nadalje, isti članak propisuje da se godišnji i polugodišnji izvještaji o izvršenju proračuna te godišnji financijski izvještaji objavljuju i na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska