Četvrtak, 11 Svibanj 2017 11:38

Ljepše i bolje školovanje za 11 učenika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠEN PROJEKT ENERGETSKA OBNOVA PODRUČNE ŠKOLE CEROVAC, OSNOVNE ŠKOLE „MLADOST“ JAKŠIĆ -

CEROVAC - Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., pripremila dokumentaciju i uspješno IMG 3348prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te je dana 13. srpnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 335.670,25 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom do 80.409,83 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 160.819,65 kn, a iznos od 94.440,77 kn financira Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je bilo nužno izvesti kako bi se u potpunosti ostvario projekt energetske obnove. Realizacijom ovoga projekta ostvarena je trajna ušteda koja se očituje i u financijskom segmentu te će Škola u budućnosti imati više sredstava za poboljšanje odgojno obrazovnih djelatnosti te stvaranje boljih uvjeta za učenike.

IMG 3350Elementi projekta energetske obnove su: energetska obnova matične škole (u koju su uključeni građevinski radovi), tehnička pomoć (provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata te stručni nadzor građenja), promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija. Građevinski radovi uključuju tri građevinske mjere: postavljanje toplinske fasade na vanjske zidove zgrade, toplinska izolaciju stropa prema negrijanom tavanu te toplinska izolacija poda zgrade prema tlu, koje su izvedene kroz pripremne i fasaderske radove, radove izolacije stropa i poda, podopolagačke te limarske radove.

Provedbom energetskom pregleda i izradom energetskog certifikata nakon građevinskih radova postignuta je ušteda od 55,95% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 55,95% doprinosa smanjenju potrošnje energije. Zgrada iz energetskog razreda „F“ prelazi u energetski razred „C“.

Svečanosti otvorenja novo uređene Područne škole u Cerovcu nazočili su saborski zastupnik Franjo Lucić, IMG 3353požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, direktorica RRA Panora Senka Horvat, ravnatelj OŠ Mladost Jakšić Boško Obradović, predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost, ravnatelji OŠ s područja Požeško-slavonske županije, mještani Cerovca i učenici koji pohađaju novo obnovljenu školu. Njih ukupno 11 koji pohađaju školu u dva kombinirana razredna odjeljenja od 1. do 4 razreda pripremili su i nekoliko recitacija i pjesama. 

Posebnu zahvalu svima koji su sudjelovali u ovom projektu, od pripreme, projektiranja izvođenja radova, financiranja prihvatljivih i ostalih troškova, te nakon projekta i nabavke novih školskih klupa i stolica u koju se uključila i Općina Jakšić, izrekao je ravnatelj Boško Obradović, a svim okupljenima obratio se načelnik općine Ivica Kovačević, župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić.

640elementiPROMOskolaCEROVAC 624x259

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska