Utorak, 07 Veljača 2017 09:25

Energetska obnova višestambenih zgrada i sustav grijanja naselja Babin vir

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STANARIMA BABINOG VIRA SMANJIT ĆE SE VARIJABILNI DIO RAČUNA ZA GRIJANJE -

POŽEGA – Teme održane tiskovne konferencije požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i direktora tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Ante Bekića bile su energetska obnova višestambenih zgrada i sustav grijanja u naselju Babin vir.

S krajem 2016., odnosno početkom 2017. godine, odrađen je opsežan posao vezan za pripremu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) je 17. listopada 2016. godine objavilo javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada na koji su se stanari mogli prijaviti putem svojih Upravitelja zgrada (Komunalac Požega d.o.o.).

 IMG 8534Radionica namijenjena stanarima, projektantima i svim zainteresiranima u Požegi je održana 4. studenog 2017., a na njoj su predstavnici MGIPU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), pojasnili uvjete za podnošenje projektnih prijedloga.

Komunalac Požega d.o.o., kao Upravitelj zgrada, u suradnji sa stanarima kandidirao je ukupno 12 projektnih prijedloga (9 zgrada u Požegi, 1 u Kutjevu i 2 u Čaglinu). Kako kaže direktor Bekić, interes suvlasnika za natječaj bio je velik budući da je povećan postotak sufinanciranja radova energetske obnove s 40 na 60%. Po ovom javnom pozivu stanari ostvaruju pravo na sufinanciranje EU novcem u iznosu od 85% za projektnu dokumentaciju i 60 % za izvođenje radova energetske obnove.

- Moram izraziti i zadovoljstvo da se devet objekata kojima upravlja Komunalac upustilo u projekt energetske obnove koja za sobom sigurno daje rezultat smanjenog iznosa grijanja i cijenu koju naši građani plaćaju. Sustav grijanja u Babinom viru bio je veliki izazov i za mene kao gradonačelnika i od početka smo poduzimali sve radnje da se građanima smanji cijena grijanja. Komunalac je preko Fonda i vlastitim sredstvima značajno investirao u sustav i smanjio gubitke. Činjenica je da još uvijek nismo zadovoljni, kao ni naši sugrađani kojima pojedini računi izazivaju nevjericu – rekao je gradonačelnik Neferović.

U idućih 120 dana FZOEU će izvršiti dodatne preglede dostavljenih projektnih prijedloga i donijeti odluke o sklapanju ugovora te se očekuje da bi radovi na prvim zgradama mogli krenuti tijekom ljeta.

Ukupna vrijednost prijavljenih projekata procjenjuje se na cca 11 mil. kn od čega se očekuje 6,8 mil. kn bespovratnih EU sredstava, dok će stanari sudjelovati s 4,2 mil. kn. 

U periodu od 2014.-2016. godine u zajednički sustav grijanja naselja Babin vir u Požegi Komunalac Požega d.o.o. investirao je oko 1,23 mil. kn vlastitih sredstava u modernizaciju postojećih kotlovnica tako da je kompletno završen sustav grijanja uz kotlovnicu M.Krleže. U periodu 2017.-2018. godine planirana je modernizacija sustava grijanja uz kotlovnicu V. Nazora. Procjenjuje se da je potrebno investirati još cca 1 mil. kn. Navedene investicije značajno utječu na povećanje efektivnosti rada sustava, njegovu sigurnost i smanjenje troškova proizvodnje toplinske energije. Važno je napomenuti da je djelatnost grijanja u okviru Komunalca Požega, a prethodno Tekije, uvijek bilježila negativne poslovne rezultate, pri čemu se cijena grijanja nije mijenjala od 2012.godine.

Modernizacijom sustava grijanja i smanjenjem troškova proizvodnje toplinske energije, uz smanjenje cijene energenta (plina) od 1. veljače 2017.godine, stvorene su pretpostavke za smanjenje cijene grijanja i to u njenom varijabilnom dijelu. Trenutno se u Komunalcu Požega rade izračuni poslovnih rezultata za 2016.godinu i projekcije prihoda i troškova za 2017. godinu te je razvidno da postoji mogućnost smanjenja cijene za 5-10 %. Konačan prijedlog za smanjenje cijene grijanja Uprava će predložiti Nadzornom odboru Komunalca, a nakon toga prijedlog ćemo uputiti u Grad Požegu na odobrenje za primjenu.

Tekst/foto: Vladimir Protić