Subota, 26 Studeni 2016 17:14

Započeli radovi na energetskoj obnovi Područnih škola u Tekiću i Cerovcu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UKUPNA VRIJEDNOST RADOVA 840 TISUĆA KUNA KOJOM PODRUČNE ŠKOLE OSTAJU U NASELJIMA GDJE ZA STANOVNIŠTVO ZNAČE PUNO VIŠE -

TEKIĆ / CEROVAC - Područne škole u Tekiću i Cerovcu koje su privremeno zatvorene zbog temeljite obnove koja bi trebala završiti do ožujka 2017. godine zasjati će u novom ruhu na radost tamošnjih roditelja i mališana. Uz Požeško-slavonsku županiju, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem i njegovim zamjenikom Ferdinandom Trohom te načelnikom općine Jakšić Ivice Kovačevića ovime se iskazuje stav da škole moraju ostati u selima i briga za najmlađe.

Vrijednost radova na područnoj školi u Tekiću je 505 tisuća kuna, dok će se u područnu školu Cerovac uložiti 335 tisuća kuna. Obnova područnih škola velika je radost za ravnatelja matične osnovne škole “Mladost” prof. Boška Obradovića koji je istakao kako je Fond za energetsku učinkovitost osigurao 60 posto sredstava za obnovu dok je Ministarstvo graditeljstva osiguralo 30, a preostali dio Požeško-slavonska županija koja je osnivač škola.

- Radovi su krenuli prije dva tjedna, i nadamo se kako će, ovisno o vremenu, biti gotovi do veljače ili ožujka iduće godine. Učenici su trenutno u matičnoj školi u Jakšiću, prijevoz je dogovorila Županija i besplatan je. U Tekiću je osam, a u Cerovcu deset učenika koji su sada u matičnoj školi u Jakšiću – rekao je ravnatelj Obradović koji je naglasio kako će na područno školi u Tekiću biti izmijenjena stolarija, napravljena toplinska izolacija, postavljeno novo grijanje i biti će spuštaju stropovi. Uredit će se i prostor koji se nekada koristio za stanovanje učitelja.

Gotovo istovjetni radovi izvode se i u Cerovcu gdje neće biti izmijenjena stolarija koja je ugrađena prije dvije godine i u dobrom je stanju. OŠ Mladost Jakšić ostaju za obnovu još samo dvije Područne škole, u Rajsavcu i Traparima, koje nisu ušle u fazu obnove jer fond više nije imao sredstava i ponovno idu na natječaj slijedeće godine.

- Pratimo naše škole u okviru svojih mogućnosti. Već imamo planove i za narednu godinu vezane i uz matičnu ali i područne škole. Sve aktivnosti koje se događaju u selu, posebice u manjim mjestima, gdje nema drugih institucija, sve udruge, mjesni odbori, svi koji se bave određenim aktivnostima, odrađuju ih u prostorima škola. Stoga su škole značajne za društveni život lokalnih sredina, ali i za ukupan razvoj i opstanak – istakao je općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, koji je nedavno riješio i izgradnju sportskih terena i dječjeg igrališta u Cerovcu, koju sada koriste i školarci područne škole u Cerovcu.

U tijek radova došao se uvjeriti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha. Župan Tomašević je naglasio kako su do sada prijavljena 93 objekta na području županije za energetsku obnovu, a da su škole među prioritetima. -Nastavljamo i dalje brigu o podizanju kvalitete životnog standarda naših učenika i nastavnika. Nećemo dozvoliti da se ugasi niti jedna područna škola i volio bih kada bi u Tekiću bilo sve više djece, kao i u Cerovcu. Očekujemo da će se s razine ministarstava otvoriti još više natječaja na koje ćemo se javiti i aplicirati – rekao je župan Tomašević.

Sve aplikacije na natječaje i projekte odrađuje županijska Regionalna razvojna agencija Panora koja je ove godine uspjela od ukupno 26 školskih objekata u Hrvatskoj dobiti obnovu za 7 objekata u Požeško-slavonskoj županiji, dodala je direktorica Panore, Senka Horvat.

Požeško-slavonska županija je izdvojila i više planiranih sredstava za obnovu škola u Tekiću i Cerovcu jer se donijela odluka da se naprave i dodatni radovi koji nisu obuhvaćeni projektom energetske obnove, a potrebni su za uspješno funkcioniranje škole. Tako je za školu u Tekiću županija je izdvojila 170, a za Cerovac 103 tisuće kuna, čime su svakako potvrdili svoju tvrdnju da područne škole na području županije neće biti zatvarane, nego dapače obnovljene i stavljene u funkciju. Upravo škole u selu znače i opstojnost sela ali i poticaj za demografsku obnovu sela.

Tekst/foto: Vladimir Protić