Četvrtak, 01 Listopad 2015 10:19

Prvi puta vijećnici dobili izvješća o radu Tekije i Komunalca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

17. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Po prvi puta od kako Gradsko vijeće održava svoje sjednice vijećnici su dobili u materijalima priliku da se upoznaju sa radom gradskih tvrtki. I u prijašnjim sazivima oporba je često tražila to izvješće, a posebno vijećnik Nino Smolčić koji je zbog neispunjavanja njegovih traženja često stajao i u kutu iz protesta. Kako se zbog zakona tvrtka Tekija morala podijeliti na dvije tvrtke Tekija za vodoopskrbu i Komunalac za sve ostale komunalne poslove, koje je uslijedilo početkom 2014. godine, vijećnici i građani Požege dobili su izvješće o radu koje su podnijeli direktori, Ante Kolić za Tekiju d.o.o. i Anto Bekić za Komunalac Požega d.o.o. Ništa spektakularno, gradske tvrtke dobro rade, ostvaruju čak i dobit, razvijaju nove djelatnosti, razvijaju se i zapošljavaju, redovno svi djelatnici dobivaju plaće, pa je stoga čudno zašto se bivša vlast nije nikada odlučila takvo izvješće objelodaniti i staviti na stol vijećnicima.IMG 0749

Izvješće o radu gradonačelnika za prvo polugodište izazvalo je nekoliko diskusija, a posebno vijećnika SDP-a, koji nisu odobravali to izvješće. Usvojeno je većinom glasova vijećnika HDZ-a, HSP dr. A. Starčević, Nezavisne liste Nine Smolčića, HSU i HDSSB. Velika diskusija razvila se i kod točke Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna grada Požega za prvo polugodište 2015. godine. Prihodi su ostvareni u iznosu 32 mil. kuna, što je 42,08 % plana. Najznačajniji su prihodi od poreza na dohodak koji iznose 16,8 mil. kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2014. g. manje za 1,28 mil. kuna. Nedostatak sredstava olakšale su djelomično pomoći ostvarene u iznosu 7 mil. kuna, koje su ove godine bile izdašnije za gotovo milijun kuna. Manje ostvarenje gradonačelnik Vedran Neferović je pripisao poreznoj reformi koja je smanjila dio poreznog kolača kojim dobivaju gradovi i općine, pa se time smanjuju i neke investicije u gradu. Primjedba oporbe (SDP) je išla u smjeru da gradski proračun zapravo nije pretrpio nikakav manjak jer su sredstva kompenzirana kroz pomoći, kroz decentralizirana sredstva, te da su neopravdano izbačene neke investicije.

- Ja bih doista bio jako sretan, da bivša vlast na čelu s bivšim gradonačelnikom nije nama ostavila minus od 2,5 milijuna kuna, minus od 700.000 kuna preneseni vantroškovnički radovi na Glazbenoj školi koje smo naslijedili kad smo došli ovdje. Netko je to morao pokriti a ravnomjernim razvojem Grada i upravljanjem financijama smanjili smo taj minus – rekao je dogradonačelnik Mario Pilon, obrazlažući financijsko stanje i dodao kako je ipak od poreza na dohodak za prvo polugodište ostvareno 2 mil. kuna manje, a ne tri koliko je bilo očekivano. Taj manjak pokriven je pomoćima preko Upravnog odjela za europske integracije i većim prihodom od poreza na nekretnine.

Gradonačelnik Vedran Neferović nije prihvatio tvrdnju da grad Požega nema projekata te da su preko projekata namaknuta nova sredstva. - Kroz soft projekte na kojima je Grad Požega nositelj ili partner zaposleno je 47 osoba: „Petica za dvoje – II faza – 41 zaposlena osoba, Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom – 4 zaposlene osobe, Menadžeri poslovnog razvoja – 1 osoba, Inkluzivni dizajn za osobe s invaliditetom – 1 osoba, gradski projekt Pomoć u kući, koji smo realizirali u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje na kojem je zaposleno 12 osoba, i to 10 geronto domaćica i 2 pomoćna radnika, a u sklopu projekta očekuje se i početak rada 5 njegovateljica koje su već odabrane. Kada to sve zbrojimo – 47 osoba preko projekata Upravnoga odjela za europske integracije i ovih 17 osoba preko projekta Pomoć u kući dolazimo do brojke 64. Toliko je, dakle, osoba kroz tzv. soft projekte zaposleno preko Grada Požege u ovoj godini.

Diskusiju i najavu ne podržavanja nekoliko točaka dnevnog reda najavila je oporba odmah, te istakla da se posebno zgraža nad velikim smanjenjem sredstava za sport. Tako smo dobili Izvješća o javnim potrebama u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, turizmu i udrugama i društvima građana.

Atmosfera kreće s vijećničkim pitanjima

Vijećnička pitanja su se i ovaj puta odnosila na projekte, posebno investicijske projekte, a posebno su vijećnici iznenađeni najavama rušenja parkirališta ispred sportskih objekata koja su se godinama čekala, te izjavama o otuđenju drvne mase. Gradonačelnik Neferović je izvijestio da je šetnica uz rijeku Orljavu u završetku. Betonske kocke su postavljene a još je potrebno postaviti košarice za smeće, klupe i javna rasvjeta duž šetnice. Za šetnicu su ishođene sve dozvole ali prilikom iskolčenja uočeno je da se na trasi nalaze stabla koja bi ometala nesmetano kretanje stazom. Suha i bolesna stabla, ukupno 10, su uklonjena, uz uvjet da se osigura 10 namjenskih zamjenskih stabala, što je i učinjeno. Za uklanjanje je tražena i suglasnost Hrvatskih voda, koje i surađuju s gradom na navedenim radovima. – Bolesna i trula drvena masa bez energetske vrijednosti, štetna za okoliš odvezena je u Spin Valis, a ostala drvena masa se i danas nalazi u dvorištu poduzeća Presoflex gradnja, tako da o otuđenju i namjeri krađe državne imovine ne može biti niti govora. Budući da su svjesni građani koji budno prate svaki korak pri realizaciji projekta u gradu Požegi tražeći propuste i podnijeli Kaznenu prijavu policija je izvršila uvid i u postupku je utvrđivanje da li se radi o kaznenom djelu ili kao i do sada nebrojeno puta do sada o želji da se pozitivna i dobra priča za građane provuče kroz blato – pojasnio je Neferović, koji je pojasnio i da građevinska dozvola za uređenje parkirališta nije ishođena, budući da se zahvatu pristupilo po pravilniku o jednostavnim građevinama. Pokrenut je sudski spor koji će utvrditi opravdanost izdavanja naloga građevinske inspekcije o uklanjanju parkirališta, započet je postupak ishođenja građevinske dozvole koja se očekuje do roka zadanog u rješenju.

Tekst/foto: Vladimir Protić