Utorak, 22 Rujan 2015 22:18

Tomašević: "Ovaj projekt je prevažan od kojega se neće odustati"

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PRVA PREZENTACIJA NACRTA IDEJNOG MUZEOLOŠKOG RJEŠENJA PROJEKTA „KUĆA GRAŠEVINE“ -

 Prvotna ideja o smještanju Kuće graševine u Vetovu više nije ideja vodilja, a projekt se planira postaviti u Kutjevu, Pleternici i Pakracu

 KUTJEVO - U kino dvorani u Kutjevu održan je prva prezentacija nacrta Idejnog muzeološkog rješenja projekta Kuća Graševine– regionalni multimedijalni visitor centar. Cilj prezentacije bila je daljnja razrada projekta, odnosno izrada što kvalitetnijeg Idejnog muzeološkog rješenje za ovaj razvojni projekt, koji je već osigurao podršku i sredstva od dva Ministarstva - Ministarstva turizma i IMG 0603Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nije bio zadovoljan posjetom svih onih koji su trebali doći i vidjeti što nudi ovaj projekt.

– Žao mi je što vidim sve ove nepopunjene stolice a ovo je strašno važan i bitan projekt za županiju i razvoj tri grada, razvoj gospodarstva. Koliko god se mi danas upiremo i želimo činiti da bi gospodarstvo dignuli na noge, nažalost to još uvijek nismo učinili. Imamo problema s ljudima koji ne žele shvatiti važnost ovakvih projekata. Ovo je važan projekt od kojega se neće odustati. To govorim zato što čujem stalno neka promišljanja, eto nešto se krenulo, pa se stalo. Pozivam naše vinogradare i vinare i sve one koji žele da se uključe u ovaj sveobuhvatni projekt razvoja tri grada Kutjeva. Pakraca i Pleternice – istakao je župan Tomašević da će ovaj projekt biti centar razvoja turizma, vinarstva i županije u cijelosti te je još jednom pozvao sve koji se žele uključiti, neka daju svoje konstruktivne prijedloge, a neka okolo ne IMG 0621pričaju nešto što nije dobro a ne žele sudjelovati. Pozvao je gradonačelnika Kutjeva, Josipa Budimira da odluči gdje će biti sjedište projekta, jer ovaj projekt više nitko ne može zaustaviti, a ako grad Kutjevo neće, gradovi Pakrac i Pleternica će ići sami, oni neće čekati nikoga.

 Projekt je prezentirala Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica trgovačkog društvo Muze d.o.o. koje je angažirano za izradu Idejnog muzeološkog rješenja, a na temelju radionice koja je održana u veljači ove godine i istraživanja povijesti i kulturne baštine našeg području te istraživanja o vinskom turizma u cijelom svijetu i navela niz primjera dobre ali i loše prakse u svijetu, posebno Francuske, Italije Španjolske i Grčke. Idejno muzeološko rješenje razrađuje i odgovara na pitanja koji dio povijesti, koje priče, vrijednosti, baštinu i na koji način interpretirati na lokacijama projekta Kuće Graševina, a sve u kontekstu vina i vinarstva te prezentacije vinara.

IMG 0624Kuća Graševine – regionalni multimedijalni visitor centar je projekt od iznimnog značaja za Požeško-slavonsku županiji, ali i za cjelokupnu regiju, na kojemu Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o., kao inicijator i koordinator, radi gotovo tri godine. U Požeško-slavonskoj županiji, na području kutjevačkog vinogorja, planira se izgradnja središnjeg objekta, odnosno Kuće Graševine, te se planira uspostava jednog dodatnog objekta u Pakracu, a drugog u Pleternici. Ukupna vrijednost projekta, za sve tri navedene lokacije, iznosi 7 milijuna eura.

U kasnijoj diskusiji i pitanjima, posebno pitanju zašto se u projektu nigdje ne spominje Udruga vinara iz Vetova, a više ni lokacija u centru Vetova gdje su se trebala adaptirati dva objekta bivše osnovne IMG 0616škole, koje su postavili članovi vetovačke udruge, nisu bili zadovoljni odgovorima. Ovim projektom gradit će se u Spahijskom podrumu u Pakracu Centar za posjetitelje, Muzej drvene hrastove bačve, ugostiteljska funkcija i Gradska knjižnica iznad podruma. U Pleternici Info centar Svijet graševine, Muzej bećarca i plesni centar te stalna izložba Graševina u plesu i pjesmi. Po riječima prezentatorice ona je sklonija gradnji novog objekta i u Kutjevu, za koje bi trebalo angažirati nekoga od poznatih arhitekata i napraviti nešto posebno, a to bi bio Interpretacijski centar vinske kulture, ujedno krovna atrakcija „Svijeta graševine“. To bi bio višefunkcionalni centar s brand-om vinske sorte graševina u fokusu.

Tekst/foto: Vladimir Protić