Utorak, 22 Rujan 2015 08:05

Općina Velika dobila knjižnicu i čitaonicu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVI STACIONAR GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE POŽEGA U VELIKOJ -

VELIKA – U akciji Matične službe Gradske knjižnice i čitaonice Požega da sve općine na području Požeštine dobiju knjižnice i čitaonice i na taj način približe knjigu dijelu stanovništva koje nije imalo tu mogućnost, otvoren je i drugi stacionar, ovaj puta u Velikoj. – Danas sam jako sretan i zadovoljan jer evo čekao sam devet godina od kako sam postao načelnik da dobijemo knjižnicu i čitaonicu. Kako nikada nije kasno, zahvaljujući Gradskoj knjižnici Požega i Požeško-slavonskoj županiji koja nam je ustupila prostor bivše županijske ljekarne, realizirali smo i to što smo zacrtali. Ovaj prostor namijenili smo za sve one koji vole čitati, za našu mladost, ali i naše stare, pogotovo u Dnevnom boravku za starije i nemoćne naše općine – istakao je načelnik općine Velika, Vlado Boban koji je potpisao i ugovor s ravnateljicom knjižnice Aleksandrom Pavlović, a posebno je zahvalio i voditeljici Matične službe knjižnice Mirjani Franculić inače stanovnici Velike, koja je zaslužna za pokretanje ove akcije.

- Radi se o povijesnom danu za općinu Velika budući da smo otvorili prvu knjižnicu na ovom prostoru. Ovaj stacionar je samo dio Gradske knjižnice a Veličani ovako dobivaju kompletnu uslugu knjižnice u svom mjestu. Povijesni dan je i za Gradsku knjižnicu Požega, jer u ovoj godini kada slavimo 170 godina utemeljenja knjižnice u Požegi širimo knjižničnu mrežu, jer čitanjem rastemo i čitanjem učimo - rekla je ravnateljica Pavlović, koja je pohvalila načelnika općine Bobana koji je u vrlo kratkom vremenu osigurao prostor, potreban namještaj i ostalo što treba knjižnici. Ujedno je najavila skoro otvaranje Stacionara knjižnice i u općini Kaptol.

U stacionaru je dostupno za sada 800 primjeraka knjiga za sve generacije općine Velika, slikovnica, stripova, crtića, velikog izbora lektire za osnovnu i srednju školu, lijepe književnosti i stručne literature, a Veličane na učlanjenje je pozvala Mirjana Franculić. Naravno da je prvi član postao načelnik Boban, a općina je osigurala i za prvih 10 Veličana koji se dođu učlaniti besplatno učlanjenje. Knjižnicu i čitaonicu blagoslovio je velički župnik Mario Sanić. U knjižničnom stacionaru radit će volonterka Antonija Matijević, a trima heroinama koje su osigurale otvaranje i rad ove knjižnice načelnik Boban je uručio cvijeće, uz zajedničke želje da ova mala knjižnica u budućnosti bude velika i samostalna knjižnica.

Tekst/foto: Vladimir Protić