Srijeda, 01 Travanj 2015 12:14

Pripremili nove projekte i čekaju natječaje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠENA DVA PROJEKTA IZ MJERE IPARD U OPĆINI JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Općina Jakšić upravo je završila dva projekta financirana iz mjere IPARD program 301. Radi se o kombiniranom sustavu kanalizacijske odvodnje u naselju Treštanovci u dužini od 3,2 km. Završen je i tehnički prijem radova vrijednih 3,08 milijuna kuna, dobivena uporabna dozvola a izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića koji je slijepa ulica koja vodi do budućeg dječjeg vrtića u dužini od 150 metaracijela investicija je potvrđena i očekuje se isplata novčanog iznosa od 2,85 milijuna kuna, čuli smo na konferenciji na tisak koju su priredili, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, njegov zamjenik Miro Barišić i predsjednik vijeća Boško Obradović.

Drugi projekt koji je pred završetkom je izgradnja odvojka ulice Stjepana Ivica Kovačević načelnik Općine JakšićRadića koji je slijepa ulica koja vodi do budućeg dječjeg vrtića u dužini od 150 metara s izgrađenim nogostupom i parkiralištima za djelatnike i roditelje koji dovoze djecu u vrtić. U tom odvojku izgrađena je i kanalizacija i odvođenje oborinskih voda u dužini od 260 metara, sve skupa vrijedno 505 tisuća kuna. I taj preduvjet za vrtić je završen no požalio se načelnik Kovačević nikako da dobiju davno i već nekoliko puta obećane novce za završetak dječjeg vrtića. - Vlada RH od 2011. godine naglašavala je u natječajima Ministarstva regionalnog razvoja da će sufinancirati prve vrtiće u jedinicama lokalne samouprave koje nemaju pad stanovništva sa 70 posto sredstava od ukupne investicije. Mi smo napravili sve uvjete koje smo bili dužni, jedna od dvije općine koja ima više rođenih nego umrlih, ali promjenom vlasti ugovor smo morali vratiti, jer smo već koristili tri projekta iz EIB-a. U Ministarstvu regionalnog razvoja već tri godine nas ne žele primiti da pokušamo riješiti taj problem. Treba nam nešto manje od dva milijuna kuna da završimo vrtić i dvije godine podnosimo zahtjeve prema ministarstvu. Prošle godine smo dobili 300 tisuća kuna od ministarstva, a 1,4 milijuna kuna smo izdvojili iz vlastitog proračuna. Vrtić će u konačnici koštati planiranih 4.7 milijuna kuna, no na kraju morat ćemo ga cijelog financirati na trošak općinskog proračuna. Planirali smo vrtić završiti prošle godine i bez obzira na obećanja mi ćemo ga morati gotovo sami završiti, a u dobroj volji s izvođačem radova dio plaćanja prenijeti i u slijedeću godinu, jer ove godine ta sredstva u proračunu nemamo - rekao je načelnik općine Kovačević odlučan da se pod svaku cijenu vrtić završi i otvori na korištenje do Dana općine početkom prosinca.

Ovo nije kraj sa IPARD programima u općini Jakšić koja ima još pripremljenih projekata. - Poznato vam je stanje da Hrvatska nije dobila akreditaciju od Europske komisije. Mi imamo pripremljenih pet građevinskih projekata. Ako i bude natječaja za mjeru 721, iz pravilnika su izbačeni općine i gradovi, što je smiješno. To je vjerojatno stoga što su u u većini općina i gradova na vlasti HDZ i HSS - rekao je načelnik Kovačević koji trenutno provodi i projekt sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i smatra da je to jedini funkcionalni fond s konkretnim natječajima i projektima. Dobili su 966 tisuća kuna za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i trenutno se radi 20 obiteljskih kuća. Kako sva sredstva nisu odmah iskorištena ponovio se natječaj na koji se javilo još devet zainteresiranih za izmjene stolarije, postavljanje izolacijske ovojnice oko kuće i uređenje kotlovnica za grijanje. Korisnici mogu dobiti do 48 tisuća kuna za navedene radove.