Utorak, 03 Ožujak 2015 14:43

Dobili bespovratna sredstva za izradu projekta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POBOLJŠANJE VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJE KUTJEVA I VELIKE -

VELIKA – Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutjevo i Velika“ nakon potpisivanja ugovora svih sudionika kreće i za konačni cilj ima riješiti odvodnju svih naselja na području općine Velika koja ima riješeno tek 22% odvodnje i grada Kutjeva koji ima oko 60% riješene odvodnje u svojim naseljima, ali bez pročišćavanja otpadnih voda, nego ispuštanja u vodotoke.

- Mi smo bili uporni s prijedlogom ovog projekta s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede, te zajedno s načelnikom općine Velika i gradonačelnikom Kutjeva prijavili ovaj projekt i zatražili sredstva. Kako se općina Kaptol nalazi između ove dvije jedinice lokalne samouprave, no po kategoriji i veličini stanovnika ne zadovoljava kriterije projekta, pitanje konačnog rješenja odvodnje tamo će se rješavati iz drugih sredstava. Projekt moramo pripremiti do kraja svibnja 2016. godine, a provesti ga do 2020. godine, po direktivi Europske unije, a najkasnije do 2023. godine jer do tada traju projekti EU na uređenju odvodnje u naseljima. Za ovu pripremu projekta dobili smo 85% sredstava od 3,7 milijuna kuna od EU, a ostatak sredstava daju općina, grad i tekija – istakao je prilikom potpisivanja ugovora direktor tvrtke Tekija d.o.o., Ante Kolić, koja je nositelj cijelogAnte Kolić direktor Tekije d.o.o. i Milan Beslić projekta.

- Konačan obuhvat i ukupnu cijenu ćemo dobiti nakon izrade sve projektne dokumentacije, a bit će riješena prvo naselja Velika i Kutjevo koji su glavni onečišćivaći okoliša sa svojim sustavom odvodnje. Cijeli projekt uz sustave odvodnje rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove kanalizacijske mreže predviđa i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj i Kutjevu, te dogradnju vodoopskrbe i izgradnju vodosprema u Velikoj i Kutjevu – istakao je Milan Beslić, tehnički rukovoditelj poslova u Tekiji d.o.o.
- Građani općine Velika imaju malu pokrivenost u odvodnji otpadnih voda i mi time nismo zadovoljni, no ovo je situacija i dijelom zbog politike koja je bila prisutna u županiji prije 2009. godine, te u tvrtci Tekija do 2013. godine. Sada sam zadovoljan s pomacima i da svi zajedno idemo u ovaj projekt – istakao je načelnik općine Velika Vlado Boban, koji je općinu preuzeo 2006. godine u velikim dugovima i dubiozama. Sve dugove je uspio vratiti i evo krenuti i u nove, velike projekte razvoja, a posebno što se sada može javljati i na projekte Europske unije.

- Ovo je za grad Kutjevo također veliki projekt, jer je komunalna infrastruktura zaostala za ostalim gradovima, a sa 60% pokrivenosti odvodnjom u našim naseljima nismo zadovoljni. Taj postotak ćemo povećati, a od kada sam prošle godine postao gradonačelnik moram reći da daleko najviše upita građana imamo u vezi kanalizacije i odvodnje u Kutjevu – istakao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, koji se nada da će s ovakvim projektima koje financira EU uspjeti u 21. stoljeću ostvariti osnovne uvjete za život te da se zaustavi trend iseljavanja iz ovih krajeva.

Tekst/Foto: Vladimir Protić